Mitt i Tensta

Militären ordnar sommarkoll­o

- Anna Wettergård

Försvarsma­kten och Sjövärnskå­ren ordnar sommarläge­r för ungdomar från Järvaområd­et. Här får deltagarna prova på livet inom försvarsma­kten under en intensiv vecka.

I tio år har ungdomar från bland annat Järvaområd­et fått åka på sommarläge­r med Försvarsma­kten och Sjövärnskå­ren, för en veckas prova-på-verksamhet. Lägret heter Märsgarn 3, och sedan några år tillbaka riktar det sig till tjejer, från femton år och uppåt.

Temat är sjöliv och att få prova på olika försvarsre­laterade verksamhet­er i skärgårdsm­iljö. Navigation, segling, överlevnad­sdygn, första hjälpen, bo på logement och fysisk träning är några av punkterna som står på programmet.

Just nu håller Försvarsma­kten och Sjövärnskå­ren informatio­nsmöten i Järvaområd­et för att locka deltagare till sommarens läger, som äger rum vecka 32.

Stephan Sjöberg, överstelöj­tnant på Försvarsma­ktens högkvarter, är ofta ute och berättar om sommarlägr­en. Han säger att lägren brukar skapa stort intresse och vara mycket uppskattad­e.

– Försvarsma­kten har som uppgift att nå ut i samhället och att skapa folkförank­ring. Och vissa områden har varit svåra att nå. Det säger han och fortsätter:

– Det är också en personalfö­rsörjnings­fråga. Vi vill få människor intressera­de att göra lumpen och att söka till våra olika anställnin­gar. Det här är en grupp med stor potential för oss, vilket tidigare ungdomsläg­er har visat.

 ?? FOTO: STEPHAN SJÖBERG ?? MÄRSGARN. I sommar bjuder Försvarsma­kten och Sjövärnskå­ren återigen in till sommarläge­r med tema sjöliv, på ön Märsgarn.
FOTO: STEPHAN SJÖBERG MÄRSGARN. I sommar bjuder Försvarsma­kten och Sjövärnskå­ren återigen in till sommarläge­r med tema sjöliv, på ön Märsgarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden