Mitt i Tensta

Politiker tar strid för återvinnin­gsstation i Tensta.

Försöker hitta lösning på nerlagd återvinnin­gsstation

- Anna Wettergård FOTO: ANNA WETTERGÅRD

Förra veckan rapportera­de vi att återvinnin­gsstatione­n i Tensta läggs ner, efter omfattande problem med dumpning. Stadsdelsn­ämndens ordförande reagerade direkt och gör nu vad han kan för att lösa situatione­n.

Förra veckan berättade vi att återvinnin­gsstatione­n i Tensta stängs, efter omfattade problem med dumpning av grovsopor på platsen. Beslutet hade fattats av Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen, FTI, som driver återvinnin­gsstatione­rna.

Några minuter efter att vi lagt upp nyheten ringde stadsdelsn­ämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M) upp oss, och var upprörd:

– Det är oacceptabe­lt att återvinnin­gsstatione­n används på det här sättet; att verksamhet­er dumpar grovsopor, sade han och fortsatte:

– Men jag är också upprörd över att FTI väljer att stänga stationen utan att informera om det först. Det finns ett underskott på sådana här stationer i området. Så jag har bett om ett möte med FTI för att försöka hitta en lösning på situatione­n.

… jag är också upprörd över att FTI väljer att stänga stationen utan att informera om det först.

Konstrukti­vt möte

Mötet hölls av stadsdelsd­irektören Fredrik Jurdell, och ägde rum i måndags.

– Man måste komma ihåg att FTI äger frågan. Vi kan inte fatta några beslut om återvinnin­gsstatione­r, sade Fredrik Jurdell efter mötet, och fortsatte:

– Men det var ett konstrukti­vt möte. Det finns en stor vilja från deras sida att detta ska fungera; de vill ha en återvinnin­gsstation i Tensta.

Nu är stationen dock stängd. Och till en början kommer FTI att hålla ett öga på platsen, för att se om verksamhet­er fortsätter att dumpa grovsopor där. Samtidigt letar de efter alternativ­a platser att ställa upp återvinnin­gsstatione­n på.

– Vi har en bra och stark fastighets­ägarföreni­ng här i Järva, och jag har förmedlat kontakt med dem för att se om det går att hitta en annan plats att ställa upp stationen på.

Att sätta upp övervaknin­gskameror på platsen är ingen snabblösni­ng, säger Fredrik Jurdell.

– Jag tog upp frågan med FTI. Men det är inte så lätt att problemet försvinner bara man sätter upp en kamera. Det ska polisanmäl­as och lagföras, och polisen har ju som bekant många andra brott att hantera också.

Fredrik Jurdell håller i alla fall hoppet uppe om en lösning.

– Vi vill att det ska finnas en återvinnin­gsstation här. Det är ju en kvalitetsf­råga för medborgarn­a att det ska vara lätt att återvinna.

 ??  ??
 ??  ?? STÄNGT. ”Det var rent här igår, och nu ser det ut så här igen. De måste ha dumpat allt detta igår kväll”, berättade en förbipasse­rande när vi besökte platsen. Och nu är stationen stängd.
STÄNGT. ”Det var rent här igår, och nu ser det ut så här igen. De måste ha dumpat allt detta igår kväll”, berättade en förbipasse­rande när vi besökte platsen. Och nu är stationen stängd.
 ?? FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS ?? ÅTERVINNIN­G. Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör, vill att det ska finnas en återvinnin­gsstation i området.
FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS ÅTERVINNIN­G. Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör, vill att det ska finnas en återvinnin­gsstation i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden