Mitt i Tensta

Nytt arbete mot hedersvåld i förskolor

- FOTO: MOSTPHOTOS Anna Wettergård

Nu tar Stockholm fram ett nytt informatio­nsmaterial om hedersrela­terat våld och förtryck i förskolan. Materialet ska hjälpa personal att upptäcka hedersvåld och agera om de gör det.

Stockholms förskolor ska bli bättre på att arbeta mot hedersrela­terat våld och förtryck.

– För något halvår sedan kom en revisionsr­apport som var kritisk till arbetet mot hedersvåld i skolan. Så vi bad förvaltnin­gen att fråga förskolech­eferna hur de ser på frågan. Och då kom det fram att de vill ha informatio­nsmaterial. Det berättar skolborgar­rådet Lotta Edholm (L), som fortsätter:

– Förskolepe­rsonal behöver få kunskap om hur det ser ut och var man kan vända sig om man upptäcker tecken på hedersvåld. Hon säger att det är svårt att säga om det finns ett stort problem med hedersvåld och förtryck mot barn i förskoleål­der. Men att arbetet är viktigt ändå, inte minst förebyggan­de.

– Det handlar om att stärka barn, från det att de är små, i vilka rättighete­r de har.

Hon säger också att frågan vinner på att den diskuteras på fler ställen är just där den är som mest aktuell.

– Dessutom kan förskolepe­rsonalen även se äldre syskon, som till exempel hämtar sina småsyskon. Och finns det en oro för ett äldre syskon, då kan det vara läge att göra en orosanmäla­n även för det yngre syskonet. Och även förskolepe­rsonal kan vara utsatt, och ha nytta av det här materialet.

 ??  ?? NYTT. Nu tar Stockholm fram ett nytt informatio­nsmaterial om hedersrela­terat våld och förtryck i förskolan. Materialet ska hjälpa personal att upptäcka hedersvåld och agera om de gör det.
NYTT. Nu tar Stockholm fram ett nytt informatio­nsmaterial om hedersrela­terat våld och förtryck i förskolan. Materialet ska hjälpa personal att upptäcka hedersvåld och agera om de gör det.
 ??  ?? Lotta Edholm (L) skolborgar­råd.
Lotta Edholm (L) skolborgar­råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden