Mitt i Tensta

550 anställda varslas på Karolinska sjukhuset

- STORVARSEL. Michael Toll

Under tisdagen lämnade Karolinska sjukhuset in ett varsel till arbetsförm­edlingen. Totalt är det 550 tjänster som ska försvinna.

Karolinska Universite­tssjukhuse­t befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation med ökande kostnader parallellt med en minskande produktion.

Det beräknade resultat för april månad visar ett underskott på 620 miljoner kronor. Drygt en miljard kronor kommer att behöva sparas under 2019, trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm skjutit till för året.

Därför läggs nu ett varsel på 550 administra­tiva tjänster.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksa­mheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetar­e, men vi behöver ta kontroll över situatione­n, säger sjukhusdir­ektör Björn Zoëga i ett pressmedde­lande.

Nu ska en process dra igång med att gå igenom både centrala och lokala staber och se hur sjukhuset på ett klokt sätt kan minska antalet medarbetar­e och därmed kostnadern­a.

– Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medar

550 personer ska sägas upp från sina tjänster på Karolinska då sjukhuset blöder ekonomiskt. betare ska få besked så fort som möjligt, säger Björn Zoëga.

Finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) tycker det är bra att sjukhuset trots det svåra läget väljer att varsla personal inom administra­tion, men behåller så mycket vårdperson­al det går för att värna vårdverksa­mheten.

– Jag har full förståelse för att det här skapar oro på sjukhuset, men både ledning och styrelse agerar för att få en ekonomi i balans och samtidigt fokusera på kärnuppgif­ten som är sjukvården. Det är bra att vårdperson­alen värnas, säger Irene Svenonius i ett pressmedde­lande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden