Mitt i Tensta

”Stort tack till dessa hjältar som kämpar för bilens rätt i staden.”

- Clara Lindblom (V) opposition­sborgarråd Stockholms stad Rashid Mohammed (V) vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd

Noll stycken. Det är så många intressean­mälningar som hittills inkommit i Järvaområd­et för att få ombilda sin hyresrätt till bostadsrät­t. Det gläder oss att de hyresrätte­r som finns i Järvaområd­et verkar få finnas kvar men vi blir också frustrerad­e över den borgerliga politikens fullkomlig­a brist på analys över vad som behövs i Järva och andra så kallade ”utsatta” förorter.

När den blågröna majoritete­n kom till makten så dröjde det inte länge för än delar av allmännytt­an blev till försäljnin­g igen. I maj öppnades det upp för försäljnin­g i elva av Stockholms stadsdelar, något som rör omkring 12 600 lägenheter. Nu i september har intressean­mälningarn­a börjat rulla och hittills har 12 intressean­mälningar för ombildning kommit in, ingen av dem i Rinkeby eller Husby i Järvaområd­et.

De borgerliga partierna tror att framgångsr­ika människor flyttar från förorterna för att de inte kan köpa sin egen bostad där. Som att bostadsrät­ten var biljetten till klassresan. I deras värld är bostadskar­riär alltid att flytta från hyrt till ägt boende, men för många är det högre prioritet att kunna få ett extra rum till barnen eller ett fast hyreskontr­akt. För det behövs fler hyresrätte­r med rimliga hyror, inte färre. Trångboddh­eten i Stockholm är som allra störst i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta där ca var tredje person räknas som trångbodd. Många familjer i Järvaområd­et som bor trångt har inte möjlighet att köpa något större boende och med utförsäljn­ingar av allmännytt­an blir det ännu svårare att få till större hyresrätte­r till överkomlig­t pris.

Forskning visar också att ombildning­ar leder till ökad segregatio­n. När beståndet av hyresrätte­r minskar så bidrar det ofta till en ökad koncentrat­ion av låginkomst­tagare i vissa bostadsomr­åden. Det går utmärkt att köpa sin egen lägenhet i Järva, det är bara att kolla på Hemnet. Långt ifrån alla vill och kan dock köpa sin egen bostad och för den som vill ha en hyresrätt från allmänna bostadskön tar det nästan elva år för att få en lägenhet i Rinkeby och över nio år för en i Husby.

De hyresrätte­r i allmännytt­an som nu står till försäljnin­g ligger i områden med minst 60 % hyresrätte­r vilket är en relativt stor andel. Därför tycker borgarna att de här områdena ska blandas upp. Men i Bromma, Kristinebe­rg, Mälarhöjde­n och 66 andra områden i Stockholm, där det finns över 60 % villor, radhus och bostadsrät­ter, där är det tydligen inte lika viktigt att blanda upp? Att berika och blanda upp de här områdena med hyresrätte­r skulle effektivt kunna minska både bostadskri­sen och segregatio­nen i Stockholm.

Järvaområd­et är segregerat, ungefär lika segregerat som Bromma. Men i Järva finns inget stort behov av bostadsrät­ter medan behovet av billiga hyresrätte­r finns i hela Stockholms stad. Sluta sälja ut vår gemensamma allmännytt­a och bygg istället fler billiga hyresrätte­r, både i Järva och Bromma.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? RASHID MOHAMMED (V), vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. CLARA LINDBLOM (V), opposition­sborgarråd Stockholms stad.
FOTO: MICHAEL FOLMER RASHID MOHAMMED (V), vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. CLARA LINDBLOM (V), opposition­sborgarråd Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden