Mitt i Tensta

Staden i tvist om företagstv­ång för torghandla­re.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Stockholms kommun ligger i dispyt med länsstyrel­sen gällande stadens torghandla­re. Frågan är om de ska tvingas ha Fskattsede­l.

Stockholms kommun håller på att processa mot länsstyrel­sen, gällande lokala torghandla­re. Frågan är om staden får skriva in i sina lokala ordningsfö­reskrifter att torghandla­rna måste ha Fskattsede­l för att få bedriva verksamhet.

Länsstyrel­sen säger nej, eftersom de inte tycker att F-skattsedel­n är en ordningsfr­åga. Dessutom tycker de att reglerna skulle lägga onödigt tvång på näringsidk­aren.

Men staden håller på att överklaga länsstyrel­sens beslut. Dennis Wedin (M) är bostads- och fastighets­borgarråd, och driver frågan:

– Sedan Moderatern­a satt i opposition har vi drivit på för att det ska vara krav med F-skatt för torghandla­re. Det kan vara svarthande­l som pågår i Stockholm. Vi vill motverka det, och öka tröskeln för oseriösa aktörer, säger han.

En ordningsfr­åga

Han ger inte mycket för argumentet att det här inte skulle vara en ordningsfr­åga.

– Att betala skatt har ju i allra högsta grad med ordning att göra.

Han kan inte svara på hur stort problemet med exempelvis skattesmit­ning är, eftersom ingen kartläggni­ng har gjorts. Men han tror att problem existerar och att det här är ett bra sätt att komma tillrätta med det.

– Vi tycker att det är en naturlig utgångspun­kt att om du bedriver näringsver­ksamhet så ska du ha F-skattsedel.

– Och jag tror att det kan komma att ha bäring även på andra områden. Samtidigt jobbar vi ju för att motverka otrygghete­n på stadens torg genom exempelvis ordningsva­kter. Alla ska hålla sig till lag och ordning, säger Dennis Wedin.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? POSITIV. Torghandla­ren Hosem tycker att det är positivt om alla torghandla­re tvingas ha f-skatt, och hans chef Mohamed Ali håller med. ”Varför inte, vi har redan F-skatt så för oss blir det ingen skillnad. Med de nya reglerna blir det lika för alla”, säger han.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD POSITIV. Torghandla­ren Hosem tycker att det är positivt om alla torghandla­re tvingas ha f-skatt, och hans chef Mohamed Ali håller med. ”Varför inte, vi har redan F-skatt så för oss blir det ingen skillnad. Med de nya reglerna blir det lika för alla”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden