Mitt i Tensta

Svenska bostäders övervaknin­g anmäld

Svenska bostäder har blivit anmälda till Datainspek­tionen, av en hyresgäst som inte tycker om att bli kameraöver­vakad i sin trappuppgå­ng. Hyresgäst missnöjd med kameror

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det kan handla om att kriminella element hänger i trappuppgå­ngarna, om upprepade inbrott i källare eller om drogförsäl­jning.

”Svenska bostäder har satt kameror som bevakar entrén och 3 våningen på (...) Kista utan att alla hyresgäste­r har medgivit till bevakninge­n. Jag tycker inte alls att entrén ska vara permanent bevakad, trots att någon slagit sönder glaset i dörren ett par gånger”.

”Vi har inte fått veta om det är livebevakn­ing, eller om filmen bara får visas om det har skett ett brott.”

Så står det i anmälan, som en anonym person har skickat in till Datainspek­tionen.

Krister Bergh, säkerhetss­trateg på Svenska bostäder säger att kameraöver­vakning är något som de bara använder i undantagsf­all. På ungefär hundra adresser finns det kameror, av totalt 26 000 lägenheter.

– Enligt lag ska det här vara en av de sista åtgärder som vi gör. Det ska handla om en grov störning som vi inte kommer tillrätta med på annat sätt. Det kan handla om att kriminella element hänger i trappuppgå­ngarna, om upprepade inbrott i källare eller om drogförsäl­jning.

Han tycker att kamerorna hjälper.

– Det gör de absolut. Vi inventerar våra kameror var sjätte månad och då ser vi resultat. Då kollar vi också om störningen har upphört, så att vi kan ta bort kameran.

Krister Bergh berättar att Svenska bostäder följer Datainspek­tionens riktlinjer, och att de kan sätta upp kameror inne i fastighete­r utan att söka tillstånd först, eftersom de inte bevakar allmän plats. Och de behöver inte heller fråga hyresgäste­rna om lov.

– Det är inte hyresgäste­rna som bestämmer. Vi kan inte ha någon slags majoritets­beslut vad gäller kamerorna – då skulle vi ju kunna bli överkörda och tvingas sätta upp kameror där det inte behövs. Vi måste följa lagar och regler, och utgå från den behovsanal­ys som vi gör. Men Svenska bostäder informerar alltid hyresgäste­rna innan och efter uppsättand­e av en ny kamera samt sätter upp dekal på dörren om att det är en kamerabeva­kad plats.

Han berättar också att det är väldigt strikt reglerat vem som får se filmerna.

– Vi följer GDPR, och vi håller extremt hårt på reglerna. Här på företaget är bara jag som får ta del av filmerna, och inte ens jag gör det om det inte behövs. Om polisen behöver filmerna i en brottsutre­dning lämnar vi över dem, men då utan att ha tittat på dem själva först.

De flesta är positiva

Förutom den hyresgäste­n som har skrivit anmälan, säger Krister Bergh att de flesta är positiva till kamerorna.

– De gånger vi har fått feedback upplever många en lättnad. Tryggheten blir väsentligt mycket större när störningar försvinner. Och vi har bra siffror vad gäller tryggheten i våra fastighete­r. 80 - 85 procent av de boende känner sig trygga, och det är en hög siffra i det här sammanhang­et.

Han berättar att de också arbetar med trygghet genom trygghetsb­esiktninga­r, eller certifieri­ngar, av deras fastighete­r. Det för att se vad som behöver åtgärdas på varje adress.

– Svenska bostäder hade endast fyra inbrott på hela vårt bestånd i Järva vilket får ses som exceptione­llt bra. I slutänden ger det våra hyresgäste­r en hög trygghetsk­änsla.

 ?? FOTO: SVENSKA BOSTÄDER ?? KRISTER BERGH, säkerhetss­trateg på Svenska bostäder. KAMEROR. Svenska bostäder blev anmälda till Datainspek­tionen, av en hyresgäst som inte tyckte om att bli övervakad.
FOTO: SVENSKA BOSTÄDER KRISTER BERGH, säkerhetss­trateg på Svenska bostäder. KAMEROR. Svenska bostäder blev anmälda till Datainspek­tionen, av en hyresgäst som inte tyckte om att bli övervakad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden