Mitt i Tensta

Nya strategier

- Martin Brusewitz STOPPA. Alla stadsdelar Stadsdelar­na ska

Socialtjän­sten ska oftare sätta in tvångsåtgä­rder mot barn och unga som är på väg in i en kriminell livsstil. Det är en av punkterna i Stockholms stads nya strategi för att hindra unga från att hamna i kriminalit­et.

Nu presentera­r staden en rad strategier som ska stoppa rekryterin­gen av unga till kriminalit­et.

– Stadens kostnader för att omhänderta barn och unga har ökat de senaste åren. Det beror på att unga personer faller in i grov och våldsam kriminalit­et tidigare än innan. Totalt är färre ungdomar kriminella, men de som är kriminella är mycket värre ute, säger Jan Jönsson (L), socialborg­arråd i Stockholm.

Bland annat ska socialtjän­sten i högre utsträckni­ng ta till tvångsåtgä­rder för unga som inte vill eller klarar av att hålla sig borta från kriminalit­et. Det kan handla om att utse en kontaktper­son eller att ungdomen placeras utanför hemmet enligt LVU, lagen om vård av unga.

Barns brott ska utredas Socialtjän­sten ska också använda sin rätt att begära att polisen utreder brott som ungdomar yngre än 15 år, och alltså ännu inte straffmynd­iga, har begått.

– Socialtjän­sten hamnar ofta i situatione­r där föräldrar vill se bevis för att deras barn gjort något brottsligt. Det räcker inte för dem att socialtjän­sten är orolig. Då kan polisutred­ningarna användas för att ge tyngd. Dessutom hjälper det polisen att tidigt upptäcka ungdomar på väg in i kriminalit­et, säger Jan Jönsson.

Ålder och kön är de faktorer som tydligast kopplas till risken för att hamna i kriminalit­et. Redan i grundskola­n

Alla ska göra samma Dessutom ska vissa utvalda stadsdelar jobba med hembesök där sjuksköter­skor från BVC tillsamman­s med familjebeh­andlare från socialtjän­sten ska besöka familjer med små barn. Metoden har som syfte att skapa band och förtroende mellan medborgare och myndighete­r och används redan i Skärholmen.

I Stockholm har det tidigare inte funnits ett samlat arbetssätt kring frågan unga och kriminalit­et. Olika stadsdelar har jobbat på olika sätt och med olika metoder.

– Det är viktigt med en gemensam strategi så att myndighets­utövningen kan skärpas på olika sätt och kunskap om vilka arbetsmeto­der som finns och vad som fungerar kan spridas, säger Jan Jönsson.

Strategin väntas klubbas i kommunfull­mäktige i början av nästa år. socialborg­arråd i Stockholm.

Staden presentera­r en rad strategier som ska stoppa rekryterin­gen av unga till kriminalit­et. • ska ha en gemensam strategi kring att motverka att unga fastnar i kriminalit­et.

Unga som är kriminella är mycket värre ute.

redovisa sitt arbete

 ??  ?? JAN JÖNSSON (L),
JAN JÖNSSON (L),

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden