Mitt i Tensta

Pälsvård, promenader och pussar

I Husby finns det en daglig verksamhet av det ovanligare slaget. Här ingår både hundmat och pälsvård, när en liten flock hundar tas om hand av en grupp brukare.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I Husby finns det en daglig verksamhet av det ovanligare slaget. Här ingår både hundmat och pälsvård på schemat, när ett liten flock hundar tas om hand av en grupp brukare.

Vi besöker hunddagise­t Plutos vänner en tisdag, när det precis är dags för morgonmöte. Hundarna välkomnar oss med nyfikna nosar och gott om pussar medan brukarna sitter i den stora soffgruppe­n och diskuterar dagens aktivitete­r. Snart tar hundarna plats mellan dem för att låta sig klias bakom öronen.

– På andra hunddagis sitter hundarna i boxar, men inte här. Här är hundarna tillsamman­s med oss. Det säger Daniel, som arbetar som vårdare på hunddagise­t.

– Det är det som är mysigt här, att hundarna får sitta bredvid oss. Det säger brukaren Thida, som har en ullig terrier i knät.

Dagarna brukar börja så här, med morgonmöte eller veckomöte. Sedan är det promenad, lunch till människor och hundar, och så pälsvård.

– Jag är känslig för dofter. Så om någon av hundarna luktar golvmopp brukar jag duscha dem, fortsätter Thida.

Lokalen ska också städas, och på sommaren ska den lilla odlingen utanför byggnaden skötas. Vissa av brukarna kombinerar också denna verksamhet med andra, såsom utbildning. Allt är en del av verksamhet­en inom RinkebyKis­ta stadsdelsf­örvaltning.

– Vår huvudverks­amhet här är den dagliga verksamhet­en. Hundarna är ett medel för att kunna arbeta med våra brukare. Men sedan är vi ett hunddagis också, så klart, säger Daniel.

Utvalda hundar

Det är promenadda­gs och alla samlas i den lilla hallen; hundarna får koppel och brukarna stoppar bajspåsar i fickorna. En hund blir lite väl ivrig och börjar skälla, och en annan vill absolut ha med sig sin pinne på promenaden. Det är lite stökigt, men snart är hela gruppen iväg. Ungefär 45 minuter brukar de promenera.

Normalt sett är det sex brukare här, och två i personalen. Men idag är den ena i personalen sjuk, så idag är bara Daniel här.

– Jag har jobbat på daglig verksamhet förut; jag har en vårdarutbi­ldning och en pedagogisk utbildning. Och när jag skulle börja här fick jag också gå utbildning­ar för att lära mig att driva hunddagis, säger han.

Och så är hundarna här, så klart. Idag är de fem, men det finns plats för en till hund så att varje brukare har en hund att ta hand om. Det finns dock höga krav på de hundar som ska vara här.

– Vi är väldigt selektiva med vilka hundar vi tar emot. Vi har en åldersgrän­s på ett år, och helst vill vi inte ha okastrerad­e hanar. De måste kunna gå bra i koppel och vara snälla mot andra hundar, berättar Daniel.

Men det finns också andra önskemål.

– Jag skulle vilja ha en riktigt stor hund, som tar upp hela soffan. Kanske en gran danois, säger Thida med ett stort skratt.

Vi lämnar gruppen; halvvägs genom promenaden. Brukarna, personalen och hundarna vandrar vidare genom det höstiga Husby. Hundarna går lugnt och fint i sina koppel. Både de och brukarna verkar trivas här.

– Det är bra här, ingen stress. Man får göra som man vill, säger Thida.

– Alla som jobbar här älskar hundar; det är därför de har sökt sig hit. Det är väldigt kul att jobba här, både för oss i personalen och för brukarna, avslutar Daniel.

Alla som jobbar här älskar hundar; det är därför de har sökt sig hit.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? HÖSTIGT. Anna, Monica, Daniel och Sabine ute är och går med hundarna. Att plocka bajs är en del av verksamhet­en, men det är å andra sidan hundgos också.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD HÖSTIGT. Anna, Monica, Daniel och Sabine ute är och går med hundarna. Att plocka bajs är en del av verksamhet­en, men det är å andra sidan hundgos också.
 ??  ?? HUNDMYS. Här gosar Thida med en av hundarna. Hon tycker att det är mysigt att hundarna inte sitter i boxar, utan är ute och rör sig fritt på dagiset.
HUNDMYS. Här gosar Thida med en av hundarna. Hon tycker att det är mysigt att hundarna inte sitter i boxar, utan är ute och rör sig fritt på dagiset.
 ??  ?? MÖTE. Sabine gosar med en av hundarna under morgonmöte­t.
MÖTE. Sabine gosar med en av hundarna under morgonmöte­t.
 ??  ?? MYS. Hundarna lägger sig tillrätta i sofforna och låter sig lojt klias bakom öronen.
MYS. Hundarna lägger sig tillrätta i sofforna och låter sig lojt klias bakom öronen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden