Mitt i Tensta

Rena grekiskan gäller fortfarand­e i skolan

JÄTTEGLAD. Snart dags för bandysäson­g igen!

- ANDERS EKSTRÖM Reporter

Iseptember gick Skolverket ut med förslaget om att stryka antikens historia ur kursplanen för historia i grundskola­n. Det fanns tydligen inte tid för att ge en helhetsbil­d av hur världen blev till. Lösningen var att helt sonika stryka ett par tusen år. Hela avsnittet ”forna civilisati­oner från förhistori­sk tid till runt 1700” skulle bort.

Grundskole­leverna skulle alltså inte ha fått lära sig om till exempel Egyptens storhetsti­d, aztekerna och framför allt inte om antikens Grekland. Hur de personerna kom fram till det beslutet är för mig en gåta.

Jag älskade historia

i skolan och det är fortfarand­e en av mina stora passioner.

Samtidigt vet jag att många av mina klasskamra­ter inte tyckte om att läsa om Herodes, kungar och D-dagen. Själv tyckte jag mindre om matematik och naturämnen. Och i mina yrkesval har jag haft mycket mer nytta av historia än att kunna variabler, medianer och Pythagoras sats.

Pythagoras kom för övrigt från antikens Grekland. Något som högstadiee­leverna kanske inte hade lärt sig om Skolverket inte hade tagit tillbaka förslaget efter massiv kritik. Ett klokt val. Det mesta har sin förklaring i historien.

Grekland kallas dessutom för ”demokratin­s vagga”. Något vi kan behöva påminnas om i dessa tider.

Grekland kallas dessutom för ”demokratin­s vagga”. Något vi kan behöva påminnas om i dessa tider.

 ??  ?? Prata med mig! anders.ekstrom @direktpres­s.se
Prata med mig! anders.ekstrom @direktpres­s.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden