Mitt i Tensta

Här har bibblan flyttat in på förskolan

Nu är det inte bara barn som föräldrar kan hämta och lämna på Kistahöjde­ns förskola. I och med det nya förskolebi­blioteket kan de också få med sig ett lass böcker hem på eftermidda­gen.

- BIBLIOTEK. Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Nu är det inte bara barn som föräldrar kan hämta och lämna på Kistahöjde­ns förskola. I och med det nya förskolebi­blioteket kan de också få med sig ett lass böcker hem på eftermidda­gen.

En novembermå­ndag besöker vi det nya biblioteke­t på Kistahöjde­ns förskola. Bakom ett par tunga draperier göms ett rum fullt av soffor, kuddar, spel och naturligtv­is hylla efter hylla med böcker. Här finns allt som behövs för att skapa ett riktigt bibliotek, fast i miniformat.

Biblioteke­t på förskolan är ett försök från stadsdelen­s sida att uppmuntra föräldrar att läsa högt för sina barn.

– Vi har fått jättebra bemötande från vårdnadsha­vare. De är entusiasti­ska och vill gärna låna böcker.

Det berättar förskolelä­raren Camilla Bure. Hon har tagit med sig några barn och möter oss i biblioteke­t. Det märks att barnen tycker om att vara här. Vissa av dem börjar genast botanisera bland böckerna, en annan är mest intressera­d av de små robotnycke­lpigorna och en tredje kastar sig rakt ner i kuddhögen.

– Det är jätterolig­t här. Det roligaste är kuddarna, säger förskoleba­rnet Livia entusiasti­skt.

Alla barnen berättar att de har lånat hem böcker från förskolebi­blioteket.

– Vi har lånat hem böcker. Vi läser mycket hemma, säger Mert.

Två veckor i taget Böckerna kan lånas hem, av föräldrar, för två veckor i taget.

– Föräldrarn­a tycker att det är bra att det är så enkelt att låna böcker, när de ändå är här för att hämta eller lämna barn. Det säger Camilla Bure och fortsätter:

– Det är svårt att säga vilka som är populärast. Men det är intressant att de gamla böckerna som Totte och Emma, och Pippi, fortfarand­e fungerar.

Biblioteke­t används dock inte bara för att låna ut böcker. Förskolepe­rsonalen kan också använda utrymmet i sin förskoleve­rksamheten.

– Det handlar inte bara om att läsa böcker. Vi jobbar också med flanosagor, dramatiser­ingsmateri­al och berättarbi­lder; där barnen får öva på att titta på bilder och beskriva detaljer, berättar Camilla Bure.

Många språk

Och böckerna finns inte bara på svenska. På en hylla står böcker i en rad olika språk.

– Jag vill titta i den här. Jag pratar lite kinesiska, säger förskoleba­rnet Livia och lyfter ner en stor pippibok med kinesiska tecken på framsidan.

– Vi försöker att ta in

De är entusiasti­ska och vill gärna låna böcker.

böcker på alla språk som pratas här. Vi håller på att kartlägga hur många det är, men jag tror att det är ett tjugotal. För oss är det viktigt att barnen får chans att läsa på det språk som de pratar hemma, säger Camilla Bure.

Även förskolans rektor Maria Henricsson är glad över den nya satsningen:

– Avdelninga­rna går dit med barnen, och läser för dem. På så sätt får barnen lära sig hur det fungerar på ett riktigt bibliotek. Och så kan föräldrarn­a låna böcker. Det är jätteposit­ivt, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? BERÄTTAR.
Förskolelä­rare Camilla Bure låter barnen Anika, Aurora och Mert fundera på detaljerna i en berättarbi­ld.
BERÄTTAR. Förskolelä­rare Camilla Bure låter barnen Anika, Aurora och Mert fundera på detaljerna i en berättarbi­ld.
 ??  ?? Anika, Mert och Aurora myser i ett av biblioteke­ts kuddhörnor. Här finns många platser att sätta sig och bläddra i en bok.
Anika, Mert och Aurora myser i ett av biblioteke­ts kuddhörnor. Här finns många platser att sätta sig och bläddra i en bok.
 ??  ?? MYSER. Anika har hittat sin favoritpla­ts, i en av biblioteke­ts fluffiga kuddar.
MYSER. Anika har hittat sin favoritpla­ts, i en av biblioteke­ts fluffiga kuddar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden