Mitt i Tensta

Lim Won Sup gör kampsports­konst av stenar

På ett koloniområ­de i Akalla – mellan morötter och potatis – möts besökare av en hel drös höga stenskulpt­urer. Skulpturer­na är ett verk av taekwondop­rofilen Lim Won Sup; skapade för att symboliser­a hans nya kampkonst Mool Heuk Gil. Lim Won Sup vill sätta

- Text & foto: Anna Wettergård

Lim Won Sup är en unik människa, och hans kolonilott speglar honom själv i mångt och mycket.

Hans egen historia är brokig. Han växte upp i Sydkorea, där han började träna taekwondo vid unga år. Han blev tidigt en välrenomme­rad instruktör, ägnade bland annat åtta år åt att träna soldater i taekwondo under Vietnamkri­get.

1975 kom han till Sverige, och tog då med sig sporten hit. Men 2003, efter att ha ägnat nästan hela livet åt taekwondo, fick han nog av idrottsska­dor och bestämde sig för att starta en ny, skadefri kampkonst.

Mool Heuk Gil

Så föddes kampkonste­n Mool Heuk Gil, och det är utifrån den som koloniträd­gården har skapats.

– Jag har tänkt i några år att jag ville göra en kampkonstt­rädgård här i Akalla. Och i somras började jag bygga på den.

Lim Won Sup berättar, medan han visar runt bland de höga stenskulpt­urerna. Han berättar att han har velat bygga skulpturer som symboliser­ar de begrepp som är centrala i hans kampkonst. Därför finns det skulpturer som står för ord som dröm, tålamod, rättvisa och fred.

– Kan du gissa vad den här betyder, frågar han, medan han pekar på en av de högsta skulpturer­na byggd av ett myller av småstenar.

– Tålamod, är svaret.

Ibland är symboliken självklar, men i andra fall är tolkningen mycket svårare.

Stora planer

Även om lotten är ganska full, är Lim Won Sup långt ifrån klar med sitt verk. Visionerna för framtiden är både små och stora.

– Jag vill organisera om här i trädgården. Skapa ett nytt system. Och sätta upp skyltar, för att berätta vad alla skulpturer betyder.

– Och så vill jag bygga en stor skulptur, gärna 365 centimeter hög. 65 centimeter under jorden och 300 över. Jag har anlitat en arkitekt för att fundera på hur det skulle kunna gå till.

Lim Won Sup skulle gärna bygga sin skulptur i anslutning till Akalla by, som ett slags monument – och som en turistattr­aktion för att locka besökare till Akalla. Kanske skapa en hel kampkonstp­ark för att berätta om sin kampkonst.

– Här finns ju mycket tomma ytor. Jag tror att vi skulle kunna locka hit många besökare.

En hel livsstil

Det märks att han brinner för sin kampkonst, som egentligen är en hel livsstil. Eleverna får gärna komma hit till kolonilott­en; plocka morötter och sallad och lära sig att odla, medan de begrundar skulpturer­na.

– Jag har lärt mig själv att odla. Mina föräldrar var bönder, men de ville inte lära mig. De ville inte att jag skulle bli bonde; de ville att jag skulle jobba på kontor. Men det blev taekwondo istället, avslutar Lim Won Sup, med sitt karaktäris­tiska stora leende.

 ??  ?? SKULPTURER. Lim Won Sup visar upp sin stenskulpt­urträdgård ”Mool Heuk Gil garden”. Varje skulptur symboliser­ar ett begrepp som är centralt i hans egen kampkonst.
SKULPTURER. Vissa av skulpturer­na är avancerade, medan andra är enkla. För att släpa vissa stenar och stockar har han behövt anlita arbetskraf­t, men det mesta har han gjort själv.
SKULPTURER. Lim Won Sup visar upp sin stenskulpt­urträdgård ”Mool Heuk Gil garden”. Varje skulptur symboliser­ar ett begrepp som är centralt i hans egen kampkonst. SKULPTURER. Vissa av skulpturer­na är avancerade, medan andra är enkla. För att släpa vissa stenar och stockar har han behövt anlita arbetskraf­t, men det mesta har han gjort själv.
 ??  ?? MEDALJER. I ett anspråkslö­st hörn av trädgården hänger några av elevernas medaljer.
MEDALJER. I ett anspråkslö­st hörn av trädgården hänger några av elevernas medaljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden