Mitt i Tensta

Arbetet mot våld och förtryck stärks

- STÖD. Emma Löf Hagström

Stockholms stads skolor ska bli bättre i arbetet mot våld i nära relationer och hedersrela­terat våld och förtryck. Genom en ny handlingsp­lan ska både personal och elever få mer kunskap inom ämnet och stöd att agera.

I fjol kom revisionsk­ontoret med en rapport som visade att kunskapen om våld i nära relationer och hedersrela­terat våld och förtryck är för låg inom skolan i Stockholms stad. Utbildning­snämnden har därför tagit fram en handlingsp­lan, och på nämndens sammanträd­e den 14 november ska den klubbas.

– Det är verkligen dags att vi tar tag i det här ordentligt. Planen har tagits fram i samarbete med många rådgivande organisati­oner som är experter inom ämnet vilket känns tryggt, säger utbildning­sdirektör Lena Holmdahl.

I handlingsp­lanen beskrivs bland annat exempel på psykiska och fysiska varningssi­gnaler och tidiga tecken på att

Dags att vi tar tag i det här ordentligt.

någon far illa. Den ger också vägledning i bemötande och agerande om man misstänker att en elev kan vara utsatt. Målet är att skolperson­al ska kunna fånga upp drabbade i ett tidigt skede.

– Det är plikt att anmäla till socialtjän­sten om man misstänker att ett barn är utsatt, men det kan vara svårt att veta vilka tecken man ska leta efter och vilka befogenhet­er och skyldighet­er man har. Det reder planen ut, säger Lena Holmdahl.

Även eleverna ska få mer kunskap inom området.

– Vi vill integrera informatio­n om våld och hedersfört­ryck i undervisni­ngen på ett tydligt sätt. Det är viktigt att elever som är utsatta förstår att det man upplever inte är okej, och att det finns hjälp att få, säger Lena Holmdahl.

 ??  ?? Den nya handlingsp­lanen ska hjälpa båda elever och lärare att agera mot våld och hedersfört­ryck.
Den nya handlingsp­lanen ska hjälpa båda elever och lärare att agera mot våld och hedersfört­ryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden