Mitt i Tensta

Nya hinder stoppar

Pilotproje­kt med höj- och sänkbara pollare: ”Kämpat för i många år”

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det här med buskörning­en här är en surdeg som har legat på vårt bord i närmare tio år.

I veckan invigdes två uppsättnin­gar pollare, som ska hindra buskörning på Sibeliusgå­ngen i Akalla. Och trafikhind­ren var efterlängt­ade, om man ska tro på besökarnas reaktioner.

Det är måndag, och solen skiner. Det är bullkalas på Sibeliusgå­ngen och en oväntat välbesökt invigning av de nya höj- och sänkbara pollarna, som ska hindra buskörning här.

Projektled­are Richard Hultman berättar om varför de nya trafikhind­ren behövs.

– Det är jättevanli­gt att bilar kör på Sibeliusgå­ngen. Vi gjorde en mätning och då var det tre- fyrahundra trafikröre­lser per dygn här, i snitt.

Han berättar att vissa fordon kommer att få dispens: driftfordo­n, räddningst­jänst, färdtjänst och vissa affärsidka­re till exempel. När den som har dispens vill komma förbi pollaren får de ringa trafikkont­orets servicecen­ter och be att få passagen öppnad.

Det blir ett personalin­tensivt sätt att driva pollarna. Men att istället använda blippar eller koder tror Richard Hultman inte på, eftersom han är rädd att de då ”snart är ute överallt”. Nu får tiden utvisa om den här metoden kommer att fungera smidigt.

– Det här är ett pilotproje­kt. Det är det första i sitt slag som Stockholms stad har byggt och har drift över.

”Bilarna åker snabbt”

Den som håller i själva invigninge­n är stadsdelsn­ämndens ordförande Benjamin Dousa (M). Han är glad över att pollarna till slut är på plats.

– Det är en lång raksträcka här, och bilarna kan komma upp i höga hastighete­r. När vi gör trygghetsu­ndersöknin­gar kommer busåkning alltid högt upp på prioriteri­ngslistorn­a. Det här är en stor grej som vi har kämpat för i många år.

– Att det har tagit så lång tid har inte så mycket med själva tekniken att göra, utan det beror på att det är första gången i Stockholm som man testar att rama in ett helt stråk på det här sättet. Det är mycket praktiska frågor som ska lösas, och ett stort regelverk som ska komma på plats. Det är efterlängt­at att få inviga dem idag.

Områdespol­is Frank Carlsson är också glad över trafikhind­ren.

– Det har blivit som praxis att många kör bil här; det har med sextiotale­ts stadsplane­ring att göra. Men det är förbjudet.

– Vi från polisen har drivit den här frågan i många år. Det här med buskörning­en här är en surdeg som har legat på vårt bord i närmare tio år. Vi har försökt med många varianter: betonglejo­n, blomkrukor och annat. Men det är inget som har fungerat, så nu hoppas vi på det här. Bara tekniken funkar så blir det nog bra.

”Blir bra för oss alla”

Besökarna är också glada över trafikhind­ren, och applåderar när de höjs för första gången.

– Det har varit ett stort problem med buskörning­en här. Jag tror att det här kommer att bli bra för oss alla. Det säger Hagi Farah, lokal eldsjäl, som besöker invigninge­n.

Han får medhåll av Akallabon Bozena Trenda:

– Ja, äntligen. Det är så många som kör här; helt vanliga människor. Det är många privata bilar som brukar samlas vid pizzerian, till exempel. Och de kör så snabbt. Det finns en förskola här med små barn – det är jättefarli­gt. Jag har kämpat för det här så länge; skrivit till poliser och stadsdelen. Jag är så glad nu att jag inte vet vem jag ska tacka.

 ??  ?? APPLÅDER. De nya pollarna var sig hantverkar­e och taxibilar
APPLÅDER. De nya pollarna var sig hantverkar­e och taxibilar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden