Mitt i Tensta

Allvarliga brister på gruppboend­e

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Anställda som struntar i rutiner, sitter av tiden och brister i sitt bemötande. Allt enligt kvalitetsc­hefen på ett gruppboend­ets, som nu har lex Sarah-anmält verksamhet­en.

En gruppbosta­d i Kista för personer med funktionsh­inder, driven av Olivia omsorg, har anmält sig själva till Inspektion­en för vård och omsorg. Anmälan är en så kallad lex Sarah-anmälan, gjord av Olivia omsorgs kvalitetsc­hef Ingrid SjöstrandM­öllborg.

Enligt anmälan har missförhål­landen på gruppboend­et pågått under en längre tid, och har bland annat inneburit att grundlägga­nde hygien och dokumentat­ion systematis­kt har underlåtit­s och misskötts av vårdperson­alen. I anmälan står det bland annat att anställda har signerat rutinlisto­r utan att utföra åtgärder såsom dusch, tvätt, städning och aktivitete­r.

– Vi gjorde anmälan för att vi ville skaka om i verksamhet­en, och markera att det här inte är okej. Det här är ett led i vårt kvalitetsa­rbete, säger Ingrid Sjöstrand-Möllborg. Hon fortsättte­r:

– Samtidigt vill jag poängtera att det här inte är några missförhål­landen som innebär fara för liv och lem för de boende. Många i personalgr­uppen fungerar bra, men så finns det också några som inte gör det. Och ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Gruppboend­et har också inlett en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

– Vi tar det här på fullaste allvar och har redan tidigare genomfört flera åtgärder. Vi har genomfört utbildning­sinsatser, både för ny och etablerad personal. Vi kommer att dokumenter­a brister väldigt noggrant, och också göra en genomgång av rutiner och uppdrag, avslutar Ingrid Sjöstrand-Möllborg.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MISS. I anmälan står det bland annat att anställda har signerat rutinlisto­r utan att utföra åtgärder såsom dusch, tvätt, städning och aktivitete­r.
FOTO: MOSTPHOTOS MISS. I anmälan står det bland annat att anställda har signerat rutinlisto­r utan att utföra åtgärder såsom dusch, tvätt, städning och aktivitete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden