Mitt i Tensta

Skolstrejk för klimatet i Rinkeby

-

Efter fyra stora demonstrat­ioner i centrala Stockholm, med tiotusenta­ls deltagare – nu kommer skolstrejk­en till Rinkeby.

2018 började Greta Thunberg skolstrejk­a för klimatet. Ur hennes engagemang har Fridays For Future-rörelsen vuxit fram, där ungdomar världen över på fredagar demonstrer­ar för att sätta press på världsleda­rna. I Stockholm är nästa stora strejk planerad till 6 december, den här gången i Rinkeby.

– Vi funderade mycket efter vår förra strejk och kom fram till att vi vill visa att det finns ett stort engagemang i förorterna också, säger Isabelle Axelsson, organisatö­r i Fridays For Future Stockholm.

Fokus under strejken kommer att vara klimaträtt­visa; ett begrepp som nämndes i Parisavtal­et som Sverige skrev under 2015. Det innebär bland annat att rika länder måste ta ansvar för hur deras utsläpp påverkar folk i andra länder.

– Förutom det vet vi inte riktigt alla detaljer ännu, utan vi är i processen att bestämma allt. Förmodlige­n kommer vi börja gå från Rinkeby torg klockan 12, och gå till Spångadale­n. Där kommer det vara en scen med tal och musik.

Rörelsen hoppas på en minst lika stor uppslutnin­g som tidigare gånger.

– Vi försöker ta kontakt med influencer­s med kopplingar till området för att göra folk medvetna om att det kommer ske, vi har gått ut till skolor och vi pratar med organisati­oner. Målet är att så många som möjligt ska komma, säger Isabelle Axelsson.

 ??  ?? Den 6 december kommer Fridays For Future att demonstrer­a i Rinkeby.
Den 6 december kommer Fridays For Future att demonstrer­a i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden