Mitt i Tensta

Extra trygghetsf­okus läggs i Akalla

- Emma Löf Hagström

Akalla har länge kommit i skymundan när fokus legat på stadsdelar som Husby och Rinkeby. I veckan ordnades därför en trygghetsi­nventering i området som ett led i arbetet med att göra Akalla till en säkrare plats.

Under tisdagskvä­llen vandrade en stor grupp människor som långsamt genom Akalla när en trygghetsi­nventering gjordes.

Många från stadsdelsf­örvaltning­en fanns på plats, såväl som representa­nter från stadsdelsn­ämnden, bostadsrät­tsförening­ar i området, polisen, trafikkont­oret, MTR tunnelbana, Svenska Bostäder med flera. Tanken är att alla ska samarbeta för att säkra tryggheten i området.

– Vi går runt och letar efter brister såsom dålig belysning, skadegörel­se eller något som är trasigt, sedan skickar vi ut ett protokoll och så får alla ansvariga får en chans att åtgärda det. I princip alla länkar i kedjan är ju med, så man får skämmas om man inte gör något, säger säkerhetss­trateg Per Granhällen, ansvarig för inventerin­gen.

Precis som i den nya trygghetss­trategin som snart ska klubbas utgick man även under vandringen från den så kallade Broken Windows-teorin, som i korthet går ut på att en stökig och trasig miljö uppmanar till ännu mer brott och stök, och därför måste åtgärdas direkt.

– En sådan här skulle kunna tas upp och användas som tillhygge, säger Per Granhällen och pekar på en lös betongplat­ta i marken.

Ordförande i RinkebyKis­ta stadsdelsn­ämnd, Benjamin Dousa (M), deltog också under kvällen.

– Akalla har länge hamnat lite i skymundan när det kommer till tryggheten, länge har fokus legat på Husby och Rinkeby. Det är dags att vi tar tag i det på riktigt, säger han.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? TRYGGHET. Flera instanser fanns på plats för att säkra tryggheten i Akalla.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM TRYGGHET. Flera instanser fanns på plats för att säkra tryggheten i Akalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden