Mitt i Tensta

Bara Olga Tokarczuk bjuds in till Rinkeby

”Vi alltid endast bjudit in en person”

- Emma Löf Hagström

Under åren har vi fått besök av många Nobelprist­agare i litteratur, men inte alla.

I år tillkännag­avs två Nobelprist­agare i litteratur, men bara en har bjudits in till det klassiska Nobel i Rinkeby. Helt i linje med tidigare år enligt skolan.

För 31:a året i rad arbetar elever och lärare i Rinkeby med att uppmärksam­ma, studera och tolka Nobelprist­agare i litteratur, i projektet Nobel i Rinkeby. I år har två nior från Enbackssko­lan och två fyror från Knutbyskol­an deltagit.

– Vi börjar i augusti och arbetar hela vägen fram till december, det är ett väldigt stort arbete med cirka 80 elever. Vi gör ett häfte till varje Nobelprist­agare som trycks upp och översätts, och sedan brukar allt avslutas med en fest dit litteratur­pristagare­n bjuds in, säger Gunilla Lundgren, författare och initiativt­agare till projektet.

I år tillkännag­avs två Nobelprist­agare i litteratur. En av dem, Peter Handke, har kritiserat­s hårt, bland annat för att ha haft samröre med krigsbrott­såtalade Slobodan Milošević.

Missvisand­e rapporteri­ng

Under veckan har valet att inte bjuda in Handke till den traditions­enliga ceremonin i Rinkeby uppmärksam­mats. Gunilla Lundgren tycker dock inte att rapporteri­ngen kring det hela har varit helt korrekt:

– Jag tycker att media missat mycket av poängen. Under åren har vi fått besök av många Nobelprist­agare i litteratur, men inte alla. Om någon inte har kunnat komma har vi bjudit in en pristagare i någon annan kategori. Oavsett så har vi alltid endast bjudit in en person, och haft en ceremoni med just den personen. Så var planen hela tiden även i år.

Elevernas säkerhet

Att det sedan blev Olga Tokarczuk som bjöds in beror mest på elevernas säkerhet, menar Gunilla Lundgren:

– Vi har diskuterat det här otroligt mycket fram och tillbaka, även med eleverna, och har kommit fram till att det är omöjligt för tio- och femtonårin­gar att ta ställning till det svåra kring Peter Handke. Vi vill heller inte utsätta dem för de eventuella protester som skulle kunna ske om han besökte oss, säger hon.

Båda författarn­a har dock tolkats och studerats.

– Peter Handke har skrivit en väldigt fin text om när han känner sig lycklig, och därför har eleverna i nian skrivit texter till honom om när de känner sig lyckliga. Till Olga Tokarczuk har eleverna i fyran skrivit dikter om Rinkeby. Detta har översatts till polska och tyska och kommer att överlämnas till båda pristagarn­a, säger Gunilla Lundgren.

 ??  ?? FÖRFATTARE. Enligt Gunilla Lundgren bjuder skolan endast in en nobelprist­agare varje år.
NOBEL I RINKEBY. Porträtt av Olga Tukarczuk som kommer ingå i årets Nobelhäfte, av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi i klass 9 på Enbackssko­lan i Tensta.
FÖRFATTARE. Enligt Gunilla Lundgren bjuder skolan endast in en nobelprist­agare varje år. NOBEL I RINKEBY. Porträtt av Olga Tukarczuk som kommer ingå i årets Nobelhäfte, av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi i klass 9 på Enbackssko­lan i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden