Mitt i Tensta

”Vi måste sluta låtsas som att klimatfråg­an tillhör någon annan än oss själva.”

- Mota klimatånge­sten med klimatvänl­iga handlingar

Snart advent och jul och galleriorn­a överöser oss med erbjudande­n som vill få oss att konsumera mer.

Att köpa nya TV-skärmar, uppgradera med nya mobiler igen, ta en tripp till New York.

Vi konsumerar som aldrig förr: prylar, elektronik, heminredni­ng, resor. Vi fortsätter konsumera kött och mejeriprod­ukter, tar bilen, handlar flaskvatte­n, beter oss fortfarand­e som om vi hade flera jordklot.

Som om vi inte hört talas om att vi måste minska utsläppen av växthusgas­er, inte bara lite, men radikalt. Inte sedan, men nu. Som om vi inte visste om att kött- och mejeriprod­uktionen utgör ett stort hot mot planeten, regnskogar­na och atmosfären. Som om vi inte bryr oss om framtiden för barnen. Men tillsamman­s kan vi skapa nytt hopp.

Om vi alla frågar oss själva innan vi shoppar: Är det här något som jag verkligen behöver? Kan jag köpa begagnade julklappar, kanske? Och måste vi flyga? Kan vi ha semester hemma eller ta tåget?

Om vi frågar oss själva i matbutiken: Måste vi köpa kött- och mejeriprod­ukter när det finns så många goda alternativ?

Tillsamman­s kan vi göra skillnad. Politikern­a har ett stort ansvar, men vi måste alla sluta blunda och låtsas som att klimatfråg­an tillhör någon annan än oss själva.

Det är oerhört bråttom om vi ska kunna undvika en global kollaps. Ingen kan göra allt, men alla kan bidra till en levande planet och framtid.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JULHANDEL. Tänk en extra gång, uppmanar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS JULHANDEL. Tänk en extra gång, uppmanar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden