Mitt i Tensta

Stank i Husby kom från ett trasigt rör

I flera veckor har det luktat väldigt illa vid tunnelbane­uppgången i Husby. Men trots klagomål från de boende har det tagit flera veckor innan källan till lukten, ett trasigt rör, upptäcktes.

- Emma Löf Högström reporter.norrort@direktpres­s.se

Hade det här varit på Östermalm hade man lagt otroliga resurser på att lokalisera och åtgärda problemet.

I nästan två veckor klagade boende i Husby på en fruktansvä­rd stank vid tunnelbane­uppgången mot centrum. Slutligen lokalisera­des problemet till ett brustet avloppsrör långt under marken.

De senaste veckorna har människor som rört sig vid tunnelbane­uppgången mot centrum vid Husby station skyndat fram småspringa­nde eller hållandes för näsa för att komma bort från en kraftig stank som mött dem uppe vid spärrarna.

– Det är inte så lätt att jobba här just nu. Man andas bara in lukten och det är allt man kan tänka på. Nästan alla man ser grimaserar eller håller för näsan när de går förbi, säger en spärrvakt som vill vara anonym.

”Otroligt långsamt”

Nagat Abubaker bor några kvarter bort. Hon berättar att hon har ringt runt till alla hon kan komma att tänka på för att ta reda på vad som ligger bakom odören.

– Men ingen har kunnat ge mig några besked, och ingen har vetat vem som är ansvarig. Det har gått otroligt långsamt och har varit så här i över en vecka. Hur kan man bara låta det vara? säger hon och fortsätter:

– Det är en arbetsmilj­öfråga för alla som arbetar här. Jag tror ärligt talat att mycket av problemet ligger i att det är i just Husby. Brinner det bilar här reagerar folk, men inte annars. Hade det här varit på Östermalm så hade man lagt otroliga resurser på att lokalisera och åtgärda problemet direkt.

Adam Aas jobbar på en byggarbets­plats i närheten:

– Det luktar dött, helt enkelt. Jag hoppas verkligen att det löser sig snart, säger han.

På MTR, som har hand om tunnelbana­n, är man medvetna om situatione­n.

– Vi har uppmanat alla medarbetar­e i spärrarna att höra av sig om det blir jobbigt, så att vi kan bidra med extraperso­nal som kan byta av. Alla är ju olika känsliga för dofter, vissa klarar det bättre än andra, säger Maria Hansson, pressansva­rig på MTR.

Svårt att identifier­a

Att ringa in stankens ursprung har varit svårt, men efter en tids letande kunde den härledas till ett trasigt rör långt under en av Svenska Bostäders fastighete­r.

– Det är en ledning som gått isär under Trondheims­gatan 7, förklarar Anne Kuylenstie­rna-Arnström, pressansva­rig på Svenska Bostäder.

– Det är vanligt att rör brister, vi håller ju på att bygga om hela Husby centrum, fortsätter hon.

Att det tagit för lång tid att lokalisera och åtgärda problemet håller hon inte med om.

– Jag tycker inte att det är så konstigt, det tar ett ju ett tag att hitta källan. Den kan ju ha varit runt hundra meter under marken.

Nu har ett saneringsa­rbete påbörjas.

– Exakt hur lång tid det kommer ta för att få lukten att försvinna vet jag faktiskt inte, men vi gör allt vi kan för att få bort den så snart det bara går, säger Anne Kuylenstie­rna-Arnström.

 ??  ?? STANK. Vid Husby station möts förbipasse­rande av en vägg av dålig lukt.
STANK. Vid Husby station möts förbipasse­rande av en vägg av dålig lukt.
 ??  ?? LOKALISERA­T. Ett brustet rör identifier­ades slutligen som källan till stanken.
LOKALISERA­T. Ett brustet rör identifier­ades slutligen som källan till stanken.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? UNKET. Adam Aas arbetar i närheten: ”Det luktar dött”.
LÅNG TID. Nagat Abubaker har engagerat sig för att få bukt med problemet, som pågått i över en vecka.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM UNKET. Adam Aas arbetar i närheten: ”Det luktar dött”. LÅNG TID. Nagat Abubaker har engagerat sig för att få bukt med problemet, som pågått i över en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden