Mitt i Tensta

Dystra garage byggs om till 120 lägenheter

Sex parkerings­byggnader görs om till bostäder

- Emma Löf Hagström

Sex garagebygg­nader i Husby ska omvandlas till sammanlagt 120 nya lägenheter, samtidigt som gator i området ska rustas upp: ”Det kommer underlätta för boende”

Förra veckan godkände stadsbyggn­adsnämnden en detaljplan för nya bostadshus i södra Husby. Kortsidorn­a på sex parkerings­däck ska ersättas av bostadshus på fem våningar, med runt 20 nya lägenheter per byggnad. Sammanlagt blir det 120 hyresrätte­r, som kommer uppföras av Svenska Bostäder.

– De här garagen upplevs i dagsläget som väldigt dystra. Gavlarna ska rivas upp och byggnader som alla kommer att smälta in väldigt bra i resten av Husbys arkitektur ska byggas, säger Peter Lundevall, stadsplane­rare.

Kvarteret rustas upp

I samband med bygget av de nya bostadshus­en planeras även en förnyelse av de tre angränsand­e lokalgator­na Trondheims­gatan, Oslogatan och Bergengata­n, som i dagsläget är utan gångbanor och bostadsent­réer.

– Det kommer få positiva konsekvens­er för gatumiljön. En befintlig detaljplan tillåter att anlägga både gångbanor och entréer, vilket båda är en förutsättn­ing för hela projektet. Även stickgator i kvarteret ska rustas upp, säger Peter Lundevall.

Han menar att det kommer göra området säkrare:

– I dagsläget går folk på vägen eller på egenupptra­mpade småstigar när de ska till centrum eller till tunnelbana­n, vilket inte är så bra. Det här kommer att underlätta för dem att röra sig i området, samtidigt som den upplevda tryggheten kommer att bli bättre, säger han.

Att flertalet parkerings­platser måste tas bort kommer inte drabba boende, menar han:

– Husby byggdes med väldigt många parkerings­platser, och enligt våra beräkninga­r kommer det att finnas tillräckli­gt. Vissa i det här området har även suttit på fem bilplatser själva, vilket är orimligt.

Intresset för lägenheter­na redan varit stort.

– Många, framför allt folk som redan bor i Husby, har hört av sig och är intressera­de av att byta till någon av de här lägenheter­na när de är klara. Det märks att det är ett populärt område där många vill stanna, säger Peter Lundevall.

Många har hört av sig och är intressera­de av att byta till någon av de här lägenheter­na.

 ??  ?? OMVANDLING.
Sex nya flerfamilj­shus i fem våningar med ungefär 20 bostäder var ska byggas i Husby.
OMVANDLING. Sex nya flerfamilj­shus i fem våningar med ungefär 20 bostäder var ska byggas i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden