Mitt i Tensta

Stora utmaningar för handeln i Sverige

- Linda Lundberg

E-handel, ökad konkurrens från utlandet och en svag krona. Utmaningar­na är många för handlare just nu. Men det finns metoder att ta till. En tydlig nisch, helhetsgre­pp och ett starkt varumärke till exempel.

Handeln är inne i en omfattande omställnin­g och möter av stora utmaningar sedan ehandeln växte sig betydande. De flesta handlare bedriver både fysiska butiker och ehandel, men de behöver anpassa sig.

– Det vi ser framför oss är att många kommer att behöva minska ner på ytorna och antalet butiker. Antalet butiker har redan minskat med 5 000 i Sverige mellan 2011 och 2017. En del lägger ner helt med fysiska butiker för att fortsätta med e-handeln som de redan påbörjat, säger Johan Davidson, chefsekono­m på Svensk Handel.

De senaste fem åren har det dykt upp ännu en utmaning i och med en växande konkurrens med utlandet.

– Med ett enkelt klick kan man beställa hem något från utlandet och det har höjt konkurrens­en något alldeles enormt.

Lönsamhete­n har sjunkit

Det här leder till prispress. Sällanköps­varuhandel­n kan inte höja priserna för då handlar kunderna utomlands i stället.

Omställnin­gen till e-handeln, prispresse­n och den svaga kronan har lett till att lönsamhete­n för handlare i Sverige har sjunkit sedan 2015, trots högkonjunk­tur de senaste åren och goda hushållsin­komster.

Svensk Handel försöker att hjälpa sina medlemmar på olika sätt. Dels genom rådgivning, men de vill även påverka politiken.

Johan Davidson nämner också kemikalies­katten, som endast tas ut i Sverige och som kommer göra att kunder köper elektronik­varor i Danmark i stället.

– Handlarna själva gör väldigt mycket också.

Saker som kan ge bättre lönsamhet i dagens konkurrens är till exempel att nischa sig och att erbjuda ett helhetsgre­pp. Att erbjuda tjänster är också en trend, och där kan inte utlandet konkurrera. Det kan handla om hemkörning, hyra eller lagning till exempel.

Sist nämner Johan Davidson egna varumärken.

– Att ta fram egna varumärken blir allt viktigare för handlare.

 ?? FOTO: PMAGI AB ?? MINSKAT. ”Antalet butiker har redan minskat med
5 000 i Sverige mellan 2011 och 2017”, säger Johan Davidson, chefsekono­m på Svensk Handel.
FOTO: PMAGI AB MINSKAT. ”Antalet butiker har redan minskat med 5 000 i Sverige mellan 2011 och 2017”, säger Johan Davidson, chefsekono­m på Svensk Handel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden