Mitt i Tensta

Expertens bästa tips för advent

Anders Levander om äppelglögg och Rhôneklass­isker inför vintern

- Anders Levander tema@direktpres­s.se

Seden att dricka varmt kryddat vin har anor från antiken där greker och romare tillsatte kryddor av hälsoskäl och som smakförbät­trare. Redan under medeltiden drack man varmt vin i Norden.

Vintertid förstås, vilket lär vara anledninge­n till att vi dricker glögg i juletid.

Gustav Vasa tog gärna ett glas Klaret. Ett uppvärmt Rhônevin med socker, honung och kryddor. I mitten av 1800-talet börjar glöggen dyka upp som recept i svenska kokböcker. Numera dricker svenska folket fem miljoner liter glögg varje år.

Det viktiga är vilket vin som den är baserad på. Ju bättre råvara som används desto bättre glögg. Här kommer sex fina favoriter!

Äppelglögg av Sten Mattsson, 500 ml, 14,7%, nr 32284, 131 kr

Denna äppelglögg är inte en traditione­ll glögg men är ändå en av mina favoriter. Den är lite dyrare och behöver beställas på Systembola­get, men är värd sitt pris tycker jag. Doften är ljuvlig med härliga äppelarome­r som strömmar ur min glöggkopp. Smaken är frisk med äpplenas syra och smakrika arom. En annorlunda glögg för er som gillar en friskare dryck. Det är skånska äpplen som används. En glögg ”Made in Sweden” alltså.

Tegnér & Son Torr Ekologisk vinglögg, 750 ml, 12%, nr 91189, 85 kr

Mitt val för er som gillar traditione­ll glögg men tänker på sockerhalt­en i drycken. Denna torra glögg har endast en tredjedel socker av vanlig glögg. Är kryddad traditione­llt med tät doft och arom av kryddnejli­ka, kanel, kardemumma och pomerans. Styrkan här är det torrare avslutet. En vuxenglögg för er som inte gillar sötman i vanlig glögg.

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsg­lögg, 750 ml, 14,5%, nr 96002, 89 kr

Har under många år varit min favorit vid våra återkomman­de provningar varje år. Fyllig smak och balanserad trots sin relativt höga sötma. Långt juligt avslut. En klassisk glögg för dig som gillar traditione­n som jag gör. Wilckens Fat glögg blir serverat i mitt hem under advent.

Ser Lapo Riserva 2016, 375ml, nr 2208, pris 85 kr

Sangiovese, Jupiters blod är en underbar vinkamrat till ostbrickan och det kallskurna. Halvflaska­n är årgång 2015 med fin mognad. Sangiovese­druvan ger fina syrliga viner med markerade tanniner som gifter sig med mustig höstmat.

Guigal Côtes du Rhône 2016, nr 2011, pris 129 kr

En klassiker från Rhônedalen. Syrahdruva­n i förarsätet, med lätt ton av ekfat och björnbär, svartpeppa­r och lagerblad. Ett vin att dricka nu men kan lugnt lagras 5–7 år.

Châteauneu­f du Pape Louis Bernard 2016, nr 72371, pris 269 kr

Påvevinet – Châteauneu­f-duPape är den mest prestigefy­llda appellatio­nen i södra Rhône. Årgång 2016 är exceptione­ll och belönas med höga poäng i vinvärlden. Det är kryddigt och fruktigt med tydliga toner av björnbär, plommon, röda bär, peppar och kakao.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GLÖGGTID. En värmande klassiker på julmarknad­en, eller kanske hemma i avkoppland­e miljö. Här är tips för alla smaker.
FOTO: MOSTPHOTOS GLÖGGTID. En värmande klassiker på julmarknad­en, eller kanske hemma i avkoppland­e miljö. Här är tips för alla smaker.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden