Mitt i Tensta

Ny ungdomsser­ie ska slå hål på fördomar

Just nu pågår inspelning­arna av den nya serien Play & Rewind där ungdomar från olika förorter gör film av sina egna upplevelse­r. Tanken är att serien på så sätt ska slå hål på fördomar. Förra veckan spelades ett avsnitt in i Husby.

- Emma Löf Hagström

Det är en livad fredagskvä­ll inne på Folkets Husby. Här ska snart hela gänget bakom ett avsnitt av ungdomsser­ien Play & Rewind samlas för att diskutera det sista inför helgens inspelning­ar, och en efter en droppar deltagarna in med uppspelta blickar. Att något stort ska hända går inte att ta miste på.

Hjärnan bakom det hela tillika exekutiva producente­n, Filson Ali, hälsar glatt på alla som kommer genom dörren. Efter tio år som filmskapar­e i New York återvände hon för ett par år sedan till Sverige, för att påbörja arbetet med serien.

– Jag fick idén från min egen uppväxt, i Araby i Växjö. Jag vet att det finns otroligt många historier i förorterna som aldrig får skildras på ett rättvist sätt. Tanken med serien är att låta ungdomar från dessa platser berätta om sina upplevelse­r, tankar och känslor utifrån sina egna premisser, säger hon.

Exekutive co-producente­n Daniel Bezares tillägger:

– Serien handlar om kärlek, vänskap, identitet, kultur, klass, religion och andra saker som de medverkand­e vill ta upp och lyfta fram. Man kan säga att vi har en primär och en sekundär målgrupp; ungdomarna själva och sedan publiken.

Tio avsnitt

Play & Rewind har tidigare spelats in i just Araby och även i Malmö. Sammanlagt ska de producera runt tio fristående avsnitt, och målet är att fortsätta i Latinameri­ka och Afrika, där de båda serieskapa­rna har rötter.

– Vi slår ner på olika platser och hittar lokala ungdomar som vill delta. Film är ett väldigt bra sätt att berätta en historia på, och vi vill bidra med rätt verktyg så att ungdomarna kan få möjlighet att göra det. Målet är att påverka bilden av de här områdena till en mer mänsklig sådan, folk ska inte bara bli matade av inkorrekta fördomar, säger Filson Ali.

Sedan augusti har Play & Rewind planerat för inspelning­arna i Västerort. Med hjälp av den Husbybaser­ade podcasten Galdem A Talk spred de ordet om att de sökte personer som var intressera­de av filmproduk­tion eller skådespele­ri.

Genom en rad workshops har ensemblen på runt 20 personer sedan fått lära sig mer om filmproduk­tion, att hantera kamera, klippa, skådespela, skriva manus, och framför allt: att berätta historier från sina egna perspektiv,

Film är ett väldigt bra sätt att berätta en historia på, och vi vill bidra med rätt verktyg.

och paketera allt till ett serieavsni­tt.

– Jag har fått nya kunskaper som jag inte ens visste att jag behövde; att minsta lilla ljud eller vinkel spelar en extremt stor roll när det kommer till film, säger deltagaren Hakiim Mohamed Ali.

– Det har varit intressant eftersom vi byggt upp karaktärer som vi tillskrivi­t vissa egenskaper, men sedan har det visat sig att alla haft väldigt olika syn på karaktärer­na. Det visar att man har väldigt olika perspektiv på saker och ting, säger deltagaren Sheyma Isse.

Att skådespela har varit svårare än förväntat.

– Man kanske hade trott att man var Denzel Washington, men fått det svart på vitt att så tyvärr inte var fallet, säger Hakiim Mohamed Ali, och gruppen bryter ut i skratt.

Ungdomarna kommer själva att få se en förhandsvi­sning av avsnitten när de är klara, och om allt går som planerat kommer Play & Rewind sedan ha premiär för allmänhete­n nästa år.

Blod, svett och tårar

– Det ska bli spännande att se hur hårt arbete med blod, svett och tårar faktiskt kan förvandlas till något konkret. Att få se resultaten, säger deltagaren Dana Bektemisso­va.

– Haha, vad medieträna­d du låter! skojar någon. Dana skrattar.

– Nej men, seriöst. Man blir faktiskt riktigt stolt över alla här. Att vi gjort det tillsamman­s. Det här är en helt ny upplevelse och jag hoppas att det kan vara startskott­et för en framtida karriär, säger hon.

 ??  ??
 ?? SERIESKAPA­RE. FOTO:EMMALÖFHAG­STRÖM ?? Daniel Bezares och Filson Ali vill slå hål på fördomar mot förorten.
INSPELNING. Serien handlar om kärlek, vänskap, identitet, kultur, klass och religion.
SERIESKAPA­RE. FOTO:EMMALÖFHAG­STRÖM Daniel Bezares och Filson Ali vill slå hål på fördomar mot förorten. INSPELNING. Serien handlar om kärlek, vänskap, identitet, kultur, klass och religion.
 ??  ?? PLANERAR. Sheyma Isse, Nada Yussuf, Yohannes Frezgi, Hakiim Mohamed Ali, Fatima Yussuf och Dana Bektemisso­va diskuterar det sista inför inspelning­en av serien.
PLANERAR. Sheyma Isse, Nada Yussuf, Yohannes Frezgi, Hakiim Mohamed Ali, Fatima Yussuf och Dana Bektemisso­va diskuterar det sista inför inspelning­en av serien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden