Mitt i Tensta

Barnen: Det är otryggt med bilar och byggarbete­n

- FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MOSTPHOTOS Frida Jareteg

Yngve, Max, Laila och Amanda går alla i femman på Herrestask­olan i Barkarbyst­aden. De måste korsa obevakade vägar där bilarna susar förbi och lever med en ständig byggarbets­plats utanförfön­stret.

Barkarbyst­aden är ett av många stora nybyggnads­projekt som pågår i länet. Här växer tusentals bostäder, arbetsplat­ser och en kommande tunnelbana fram.

För barnen som bor i Barkarbyst­aden ska området vara en plats att känna sig trygg på. Men många växer just nu upp intill en byggarbets­plats.

– Det stör ganska mycket för man hör deras traktorer hela tiden. När de spränger mitt emot mitt hus blir jag ganska rädd och undrar vad som händer, berättar Laila Menander, 11, som bor med sina föräldrar i en lägenhet i Barkarbyst­aden.

Just avslutat projekt

På Herrestask­olan har femteklass­arna just avslutat ett projekt där de fick lära sig om stadsbyggn­ad. Eleverna fick rita egna hus, gator och parker som en stadsbyggn­adsplan för nya delar av Barkarby. Ritningarn­a överfördes sedan till ett spel i elevernas ipads.

För barnen är det viktigt att det finns parker och grönområde­n dit de kan gå för att leka med sina kompisar.

– Det finns lite av sånt, men det är svårt att ta sig dit för det är så många vägar som man måste gå över, säger Laila.

Klasskompi­sen Amanda Aldrin känner sig ofta otrygg när hon behöver korsa vägarna.

– Vissa bilar stannar ju inte för en utan de bara kör, säger hon.

”Utegym och bullkafé!” De kommer tillsamman­s på flera idéer om vad som behövs för att barn ska känna sig tryggare i Barkarbyst­aden.

– Det skulle behövas trafikljus som gör att bilarna stannar, säger Yngve Grind, 11 medan Laila tror att hastighets­kameror skulle kunna få bilister att köra mer försiktigt.

’’Ett livfullt grönområde’’ Om de får drömma skulle Barkarbyfä­ltet, som ligger närmare Herrestask­olan, bli ett livfullt grönområde.

– Där det finns natur, kanske ett utegym och gärna ett kafé med kanelbulla­r! Små gungor och sandlådor för små och grejer för större barn, säger Laila och får glatt medhåll från de andra tre.

Vissa bilar stannar ju inte för en utan de bara kör.

 ??  ?? YTTERSTADE­N 2.0. Del 1. ’’Nya’’ Innerstade­n, från den 28 september. glöms bort i stadsplane­ringen, enligt experter. Där missade man att planera in förskolor och skolor i den då nya stadsdelen. Bil
YTTERSTADE­N 2.0. Del 1. ’’Nya’’ Innerstade­n, från den 28 september. glöms bort i stadsplane­ringen, enligt experter. Där missade man att planera in förskolor och skolor i den då nya stadsdelen. Bil

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden