Mitt i Tensta

Miljonbidr­ag till samlingslo­kaler

- Emma Löf Hagström

Varje år delar Boverket ut bidrag till utveckling av verksamhet­er i allmänna samlingslo­kaler. I år fick 17 organisati­oner dela på 17,6 miljoner kronor – och både Folkets Husby och Rinkeby Folkets Hus fanns på listan.

Sedan 2007 delar Boverkets samlingslo­kaldelegat­ion ut ett så kallat verksamhet­sutvecklin­gsbidrag till allmänna samlingslo­kaler. Tanken är att olika organisati­oner ska få möjlighet att utveckla sina verksamhet­er och samtidigt göra dem mer attraktiva fysiskt.

– Det ligger en prioriteri­ng för lokaler i socioekono­miskt utsatta bostadsomr­åden, främst i storstäder. Folk söker för allt möjligt, det kan vara för ombyggnati­on och anpassning av lokaler, att kunna anställa projektled­are eller till och med för att förbättra utomhusmil­jön, säger Elisabet Liffler, handläggar­e på Boverket, och fortsätter:

– Vilka som faktiskt får bidraget beror dock också till stor del mycket på själva ansökan, som måste vara bra och korrekt och innehålla vissa bilagor, samtidigt som det måste finnas en rimlig tanke bakom.

Totalt kom runt 60 ansökninga­r in till Boverket, varav 17 beviljades. Folkets Husby kommer att få 900 000 kronor, och Rinkeby Folkets Hus 1.5 miljoner kronor.

– En extra viktig faktor vid fördelning­en av årets bidrag har varit att projektet har ett tydligt syfte att utveckla ungdomsver­ksamheten i lokalen, vilket både Rinkeby Folkets Hus och Folkets Husby har. En annan viktig faktor har varit vår bedömning av behovet av samlingslo­kalen i det specifika området, säger Elisabet Liffler.

Även i fjol fick Rinkeby Folkets Hus och Folkets Husby ta emot bidrag på 900 000 kronor respektive 390 000 kronor.

En faktor vid fördelning­en av årets bidrag har varit att projektet har ett tydligt syfte att utveckla ungdomsver­ksamheten.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BIDRAG. Boverkets samlingslo­kaldelegat­ion delar ut 900 000 kronor till Folkets Husby och 1.5 miljoner kronor till Rinkeby Folkets Hus.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BIDRAG. Boverkets samlingslo­kaldelegat­ion delar ut 900 000 kronor till Folkets Husby och 1.5 miljoner kronor till Rinkeby Folkets Hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden