Mitt i Tensta

Världsprem­iär för dansande Plupp

- Emma Löf Hagström

För att få liv i en älskad karaktär och samtidigt lära barn lite om den samiska kulturen: Nu sätts ”Plupp och renkalven” upp som dansförest­ällning – förförsta gången någonsin.

Plupp är en liten osynling som kan tala med djur och bor långt, långt upp i Sápmi i norr; närmare bestämt vid en sjö som han kallar Blåvattnet, eller Alitjávreg­áttis. Den 8 december dansar han dock ner till Blå Huset i

Tensta ett tag, när Art How, en del av Tensta Dansar, tolkar Inga Borgs klassiska karaktär.

– Vi höll på med ett annat projekt i fjällen, och så kom vi på att ”just det, minns ni Plupp? Honom måste vi ju göra något om”. Det är roligt, han är ju älskad av så många men kanske lite bortglömd. Det ska bli fint att få bringa honom till liv, säger koreografe­n Petra Howard.

Samtidigt vill ensemblen inkludera den samiska kulturen i föreställn­ingen.

– Vi alla har ett samiskt ursprung på något sätt, och ville göra något riktat mot barn med ett samiskt perspektiv. Det viktigaste var att det skulle finnas en översättni­ng på samiska och det gjorde det med just Plupp och renkalven, som föreställn­ingen är baserad på, säger Petra Howard och fortsätter:

– Min släkt är nordsamer, och därför blev det just nordsamisk­a. Vi kommer ha med några ord här och där. Det är konstigt egentligen; de flesta kan vissa småord på andra språk hit och dit, men på samiska kan folk ofta ingenting. Det vill vi ändra på.

Föreställn­ing för alla

Föreställn­ingen är främst riktad till barn mellan 3 till 7 år, men alla som vill får komma.

– Det är en familjeför­eställning. Alla som uppskattar Plupp kommer nog att uppskatta den, säger Petra Howard.

 ?? FOTO: PETRA HOWARD ?? FÖRESTÄLLN­ING. Sebastian Björkman som Plupp och Liv Aira som renkalv.
FOTO: PETRA HOWARD FÖRESTÄLLN­ING. Sebastian Björkman som Plupp och Liv Aira som renkalv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden