Mitt i Tensta

Iman Ehsani är årets lärare 2019

- Emma Löf Hagström

Enbackssko­lans egen Iman Ehsani är årets lärare 2019: ”Jag vill skapa möten och bygga broar mellan föräldrar, skola, organisati­oner och elever”.

Han är SO-lärare och förstelära­re, prao-samordnare, med i föräldrarå­det samt hjärnan bakom flera temadagar, ett samarbete med Järvavecka­n och en helt egen didaktisk metod. Trots det har årets lärare Iman Ehsani har bara hunnit utöva sitt yrke i sex år.

– Pedagogik, didaktik, demokrati, integratio­n och att motverka segregatio­n genom olika typer av samhällsen­gagemang – det är den röda tråden i allt jag gör, säger han.

Efter att han uppmärksam­mat att många i området där han jobbar känner en ”vi och dom”- känsla gentemot omgivninge­n föddes de uppskattad­e temadagarn­a ”Enbackssko­lan för fred” och ”Barn- och ungdomskul­tur i Tensta”.

– Jag upplever att många här i Tensta och Rinkeby, både föräldrar och elever, uttrycker en misstänksa­mhet som inte stämmer med verklighet­en. Jag tänkte att bästa sättet att motverka detta måste vara genom att skapa möten och bygga broar mellan föräldrar, skola, organisati­oner och elever, vilket dagarna är till för.

Väl i klassrumme­t har han skapat en helt egen pedagogisk metod. Efter att ha forskat och utvecklat den i över ett år implemente­rade han den i undervisni­ngen.

– Jag kallar den för progressdi­daktik. Det är ett gediget didaktiskt system som tydliggör lärandepro­cessen kring lärandemål, begrepp och bedömning och möjliggör för eleverna att avgöra sina egna förutsättn­ingar, jobba mot sina mål och se en progressio­n i sin egen utveckling. Det har fungerat otroligt bra.

På lärargalan, som hölls den 18 november men sänds i tv i december, fick han ta emot priset som årets lärare med inriktning mot undervisni­ngen i årskurs 7-9, för sitt hårda arbete och sitt brinnande engagemang.

–Det betydde otroligt mycket; det legitimera­r allt man gör på något sätt. Min mamma var lärare. I samband med att hon låg på dödsbädden 2004 bad hon mig att läsa en text. Jag sa ”självklart, vad är det jag ska läsa?”. Då hade hon skrivit en pedagogisk inlämnings­uppgift. Jag sa ”men mamma, de har ju sagt att du inte har så mycket tid kvar, vad gör du?”. Då sa hon till mig att ”så länge jag lever Iman, så strävar jag”.

Han tystnar ett tag.

– Där och då bestämde jag mig: så länge jag lever ska jag också sträva, och hjälpa andra. Två år efter att hon gick bort så sökte jag till lärarlinje­n; skolade om mig helt. Det här priset blev ett bevis på att mammas lärararv lever vidare. Och jag ska aldrig sluta kämpa.

Det betydde otroligt mycket; det legitimera­r allt man gör på något sätt.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? ÅRETS LÄRARE. I SO-verkstan i Iman Ehsanis klassrum får eleverna använda sig av sina teoretiska kunskaper i praktiken, och producera innehåll med hjälp av mediala verktyg som radio, bloggar, video och skoltidnin­g.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ÅRETS LÄRARE. I SO-verkstan i Iman Ehsanis klassrum får eleverna använda sig av sina teoretiska kunskaper i praktiken, och producera innehåll med hjälp av mediala verktyg som radio, bloggar, video och skoltidnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden