Mitt i Tensta

Ordningsva­kterna på plats i Järva

”Folk, särskilt ungdomar, är nyfikna och frågar vad vi håller på med”

- Emma Löf Hagström

I september blev det klart att ordningsva­kter ska få patrullera i Rinkeby, Husby och Spånga centrum. Vi följde med på en rond i Rinkeby centrum en måndagskvä­ll.

Den blågröna majoritete­n i Stockholms stad har satt upp som mål att halvera den upplevda otrygghete­n till 2025. Som en del i det har man gjort en extra satsning på kommunala ordningsva­kter som åker runt till så kallade LOV3-områden i staden; platser som blivit godkända för patrulleri­ng.

I september blev Rinkeby, Husby och Spånga centrum godkända som LOV3, och på måndagskvä­llen fanns ordningsva­kterna Oliver och Jean på plats i Rinkeby för att gå en rond. De beskriver den första tiden i det nya området som förhålland­evis lugn.

– Det var lite stökigt i början, men inga jättesaker. Folk, särskilt ungdomar, är nyfikna och frågar vad vi håller på med, säger Oliver.

En patrulleri­ng kan gå till på olika sätt.

– Hur lång tid vi tillbringa­r i ett specifikt område beror helt på läget. Ibland blir det bara några minuter, ibland en halvtimme. Målet är bland annat att det ska vara relationss­kapande, säger Jean och fortsätter:

– Vi går bland annat till olika fritidsgår­dar och spelar pingis eller annat med ungdomarna där, vilket har varit väldigt uppskattat. Dels ökar det tilliten till oss, men det är också bra eftersom ungdomsgår­dar ibland används som rekryterin­gsbas för kriminella gäng.

Än så länge kan patrulleri­ng i Järva bara ske tillsamman­s med polisen, i en övergångsf­as innan ordningsva­kterna fått god lokalkänne­dom och bedöms vara säkra nog att gå själva.

Enligt polisen Claes har det fungerat bra:

– Vi poliser får ju hjälp med det enklaste arbetet, så att vi kan fokusera på grövre brott. Och vi kommer ju inte behöva övervaka patrulleri­ngen för alltid, vilket innebär att ordningsva­kterna kommer kunna finnas på

Ungdomsgår­dar används ibland som rekryterin­gsbas för kriminella gäng.

plats här i större utsträckni­ng när de slipper förhålla sig till oss, säger han och fortsätter:

– Dock blir det ju ibland så att brottsligh­eten förflyttar sig till andra ställen där närvaro inte finns. Jag hoppas att både vi och ordningsva­kterna kan utöka verksamhet­erna och få bukt med det.

Vill se fler LOV3-områden Stockholms stads äldre- och trygghetsb­orgarråd Erik Slottner (KD) har varit drivande i frågan om ordningsva­kter. På måndagskvä­llen åkte även han ut till Rinkeby för att delta i patrulleri­ngen.

– Det känns viktigt för mig att få vara på plats och se hur det vi beslutat om fungerar i praktiken. Vi vill se ännu fler LOV3-områden i staden, gärna fler i Kista och Hjulsta, säger han.

Än finns inga konkreta siffror på huruvida satsningen på ordningsva­kter gett det resultat man önskat.

– Det är för tidigt att säga något om det, projektet har inte pågått tillräckli­gt länge för att vi ska kunna göra en analys. Däremot samlar vi in statistik och fakta hela tiden, och kommer att utvärdera allt så snart vi kan, säger Erik Slottner.

 ??  ?? PATRULLERI­NG. Erik Slottner (KD) mötte de mobila ordningsva­kterna för att se hur patrulleri­ngen i Järva fungerat.
PATRULLERI­NG. Erik Slottner (KD) mötte de mobila ordningsva­kterna för att se hur patrulleri­ngen i Järva fungerat.
 ??  ?? OMRÅDEN. Mobila ordningsva­kter patrullera­r i bland annat Rinkeby och Husby.
OMRÅDEN. Mobila ordningsva­kter patrullera­r i bland annat Rinkeby och Husby.
 ??  ?? RUNDVANDRI­NG. Erik Slottner (KD) på plats med poliser och ordningsva­kter i Rinkeby.
RUNDVANDRI­NG. Erik Slottner (KD) på plats med poliser och ordningsva­kter i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden