Mitt i Tensta

SL storsatsar på fler trygghetsv­ärdar

- Michael Toll

Samarbetet med Lugna gatan avslutades under hösten under uppmärksam­made former. Nu har SL beslutat sig för hur de ska satsa på att skapa en tryggare kollektivt­rafik i Stockholm.

I oktober beslutade SL att avbryta allt samarbete med organisati­onen Lugna gatan. Detta efter en rekommenda­tion från polisen.

Ett stort svek, enligt Johan Oljeqvist, VD för Fryshuset.

Men nu presentera­r SL hur de på egen hand ska ”växla upp trygghetsa­rbetet”.

Främst handlar det om en stor satsning med fler trygghetsv­ärdar i kollektivt­rafiken, som ska kompletter­a de ordningsva­kter och väktare som jobbar inom SL-trafiken.

– Därtill genomför vi en fördjupad samverkan med Stockholms Stadsmissi­on för att kompletter­a trygghetsa­rbetet med insatser rörande hemlöshet eller missbruk, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd och ordfö

Det handlar om att vi ska finnas där vi gör störst nytta.

rande för SL, i ett pressmedde­lande.

Arbetsområ­den inte klara Exakt hur trygghetsv­ärdarna ska jobba, kring vilka stationer och hur dessa ska prioritera­s är däremot inte helt spikat. Men sedan tidigare finns ett antal stationer som pekats ut som utsatta och därmed prioritera­de för trygghetsv­ärdarna och de är högaktuell­a även för den utökade satsningen.

– Det handlar om att vi ska finnas där vi gör störst nytta och att våra trygghetsr­esurser ska finnas där de gör störst nytta för tryggheten, säger Kristoffer Tamsons.

I ett första skede kostar satsning cirka 100-120 miljoner kronor. Beslutet fattas på nästa trafiknämn­dsmöte den 17 december.

 ??  ?? STÖKSATSNI­NG. SL har listat ett antal områden som ska prioritera­s extra mycket i trygghetsa­rbetet.
STÖKSATSNI­NG. SL har listat ett antal områden som ska prioritera­s extra mycket i trygghetsa­rbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden