Mitt i Tensta

”Julkalende­rn missar chansen att vara en förebild och inspiratio­n detta år”

- Alexandra Wattman, sjuksköter­ska

Det är så mycket vi tar för givet i Sverige. Som sjukvård. Vi vill att den ska fungera. Vi ser till våra rättighete­r. Att om tex ens gamla mormor har ramlat och fått en höftbensfr­aktur, eller om den trevliga grannen plötsligt inte längre kommer ihåg vem hen är och står vilse i trappen på nätterna.

Om ens morfar eller pappa får en stroke eller ens syster mitt i livet får en hjärtinfar­kt eller man själv tvingas åka in mitt i natten för att man ska föda barn.

Då tycker man att man har rätt att få hjälp eller hur? Och inte bara vård, utan god vård. Ett bra bemötande, omsorg, personal som agerar patientsäk­ert med kunskap och med god hygien för att tex undvika vårdrelate­rade infektione­r, som hjälps åt var och en inom sin kompetens, som agerar snabbt och systematis­kt i en kamp mot klockan, vi vill få tid att ställa frågor och få informatio­n om vad som händer med oss, anhöriga vill bli delaktiga, tid till återhämtni­ng, tid att vara sjuka och bli friska.

Kanske blir vi inte friska. Kanske kommer vi att bli sämre, kanske kommer vi att dö på grund av allvarliga sjukdomar. Kanske har vi stark fysisk smärta eller stort psykiskt lidande, får besked om en kronisk sjukdom. Kanske är det då viktigare än någonsin att vården är god. Att vi inte läggs ensamma i en korridor, utan att få de läkemedel som vi behöver, utan att få hjälp att gå på toaletten, äta mat, byta blöja och få rena kläder, tala med någon om vår rädsla, om vårt tillstånd. Vi kanske behöver lära oss prata igen, gå igen. Någon som håller handen och säger lugnande ord.

Vi vill inte ligga ensamma i en korridor. Vi vill ha god vård. Vi kräver god vård.

Vi vill inte ligga ensamma i en korridor, och där vill vi inte heller att de vi älskar ska ligga.

Men vad tror politikern­a kommer hända, när det inte finns tillräckli­gt med personal, resurser, TID i vården?

När personal i sjukvården inte räcker till som det är och fler nedskärnin­gar ska göras?

Det blir inte god eller säker vård då. Det blir en kollaps av något som de allra flesta tar för givet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden