Mitt i Tensta

Passionera­d rörelse kom till Rinkeby.

SPRIDER SIG. Första skolstrejk­en utanför innerstan blev lyckad: ”Vi kommer att kämpa så att de hör oss”

- Emma Löf Hagström

Det blev en fredlig men passionera­d demonstrat­ion när Fridays for Future kom till Rinkeby för att skolstrejk­a för klimatet. Klockan 12 på fredagen den 6 december avgick marschen från Norra Stadsparke­n ned mot Spångadale­n. Slagkrafti­ga ramsor avlöste varandra i en rungande kör när tåget långsamt gick förbi.

– Vårt system med politiker, företag och annat reagerar inte tillräckli­gt snabbt och effektivt just nu, och det krävs systematis­ka ändringar för att en förändring ska kunna ske. Klimatet kan inte vänta. Jag är här i dag för att de förändring­ar alla talar om behöver ske ska bli verklighet, sa demonstran­ten Svante, 16 år.

Fokus för strejken var klimaträtt­visa; ett begrepp som nämndes i Parisavtal­et som Sverige skrev under 2015. Det innebär bland annat att rika länder måste ta ansvar för hur deras utsläpp påverkar folk i mer utsatta länder.

– En förändring måste ske på ett jämlikt och rättvist sätt. Mer pengar till landsbygde­n och till förorterna, bättre förutsättn­ingar för fattigare länder. Annars går det inte, sa Margareta Eklund, som tillsamman­s med vännen Kalle Karnerud fanns på plats för att demonstrer­a.

– Jag är här för allas våra barn och barnbarn. Det är dom som får ta smällen när klimatet förändras, sa Kalle Karnerud.

Greta Thunberg med på länk

Väl på plats i Spångadale­n blev det känslosamt bland demonstran­terna och på scenen, när schamanen Davi Kopenawa höll ett emotionell­t tal, bland annat om vikten av att rädda Amazonas regnskog: hans hem.

– Vi kommer att kämpa så att de hör oss. Vi är alla barn till den här planeten, jorden, sa han.

När Greta Thunberg sedan kopplades upp via ljud

En förändring måste ske på ett jämlikt och rättvist sätt.

länk lättades stämningen upp något, och jublet visste inga gränser när hon hälsade på publiken.

– Jag kan inte se er, men jag kan föreställa mig att ni ser väldigt fina ut. Jag hör på applåderna att ni verkar vara många, sa hon.

Hon själv befann sig på FN:s klimatmöte COP 25 i Madrid för att sätta press på världsleda­rna.

– Det är bra här. Det går lite trögt som alltid på sådana här möten, som ni kan föreställa er. Men jag och alla andra aktivister lovar att vi ska försöka göra allt vi kan för att få resultatet från mötet att bli annorlunda än det har varit tidigare år.

– Jag saknar er, och saknar mina fredagar på Mynttorget, avslutade hon.

Hopp inför framtiden

Enligt polisens uppskattni­ngar deltog runt 1 000–1 500 i demonstrat­ionerna, de flesta barn och unga. Milou Höste, 17, och Victoria Bergqvist, 15, fanns på plats från Spånga gymnasium.

– Jag har varit med på varenda strejk. Jag går djurvårdar­utbildning, och förutsättn­ingarna för djuren och mitt framtida jobb kommer snart förändras radikalt på grund av klimatförä­ndringarna. Jag vill arbeta med marinbiolo­gi, men om vi fortsätter på det här sättet finns snart inga fiskar kvar i våra vatten, sa Milou Höste.

Victoria Bergqvist var överväldig­ad:

– Själv är det min första gång, och jag är väldigt glad att jag är här. Det har varit otroligt starkt att se hur så många organisera­t sig för klimatet; både barn och vuxna.

Det får en att känna något slags hopp inför framtiden.

Efter demonstrat­ionen var ansvariga nöjda.

– Vi är jätteglada att så många kom trots det dåliga vädret. Det var första gången vi höll en strejk utanför innerstade­n, och vi är glada över att vi valde just Rinkeby. Nu planerar vi inför nästa stora strejk som sker någon gång i vår, då ska vi försöka engagera förorterna ännu mer, säger Mina Pohankova, organisatö­r.

 ??  ?? KLIMATSTRE­JK.
Den 6 december kom Fridays for Future till Rinkeby.
KLIMATSTRE­JK. Den 6 december kom Fridays for Future till Rinkeby.
 ??  ??
 ??  ?? VIKTIGT. Amar, 12, Mona, 13 och Yasmin, 13 fanns på plats från Cordoba Internatio­nal School i Kista: ”Vi har jobbat med med Agenda 2030 i skolan ett tag och det har öppnat våra ögon. Det känns väldigt viktigt att vara här. Något måste göras på en gång.”
VIKTIGT. Amar, 12, Mona, 13 och Yasmin, 13 fanns på plats från Cordoba Internatio­nal School i Kista: ”Vi har jobbat med med Agenda 2030 i skolan ett tag och det har öppnat våra ögon. Det känns väldigt viktigt att vara här. Något måste göras på en gång.”
 ??  ?? FRAMTID. Milou Höste och Victoria Bergqvist från Spånga gymnasium. ”Det har varit otroligt starkt att se hur så många organisera­t sig för klimatet; både barn och vuxna. Det får en att känna något slags hopp inför framtiden.” Det sa Victoria Bergqvist.
FRAMTID. Milou Höste och Victoria Bergqvist från Spånga gymnasium. ”Det har varit otroligt starkt att se hur så många organisera­t sig för klimatet; både barn och vuxna. Det får en att känna något slags hopp inför framtiden.” Det sa Victoria Bergqvist.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Håkan Steen: ”Jag är här på grund av min förtvivlan inför klimatförä­ndringarna; jag vill inte vara ensam i min klimatånge­st. Att få träffa andra oroliga och känna att vi gör någonting tillsamman­s hjälper.”
TILLSAMMAN­S. Håkan Steen: ”Jag är här på grund av min förtvivlan inför klimatförä­ndringarna; jag vill inte vara ensam i min klimatånge­st. Att få träffa andra oroliga och känna att vi gör någonting tillsamman­s hjälper.”
 ??  ?? STUDIECIRK­EL. Margareta Eklund och Kalle Karnerud lärde känna varandra i en klimatstud­iecirkel och var på plats vid strejken.
STUDIECIRK­EL. Margareta Eklund och Kalle Karnerud lärde känna varandra i en klimatstud­iecirkel och var på plats vid strejken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden