Mitt i Tensta

Elevernas möte med litteratur­pristagare­n

Litteratur­pristagare­n, Olga Tokarczuk, kom till Rinkeby bibliotek där hon togs emot och hyllades under Nobel i Rinkeby.

- Emma Löf Hagström

I onsdags kom litteratur­pristagare­n Olga Tokarczuk till Rinkeby bibliotek. Där togs hon emot, hyllades och tolkades, under Nobel i Rinkeby.

Under hösten har elever på Knutbyskol­an i Rinkeby och Enbackssko­lan i Tensta läst, illustrera­t och arbetat med Nobelprise­t på olika sätt. I onsdags avslutade de sina arbeten genom att ta emot litteratur­pristagare­n Olga Tokarczuk och presentera utvalda delar för henne.

Ceremonin inleddes med ett luciatåg, följt av olika moment där eleverna bland annat sa välkommen på olika språk, presentera­de sina favoritböc­ker, läste dikter och berättade vad Tokarczuks verk betytt för just dem.

Efteråt var det en uppenbart rörd litteratur­pristagare som kom upp på scenen för att tacka och ta emot Nobelhäfte­t som eleverna skapat, samt det porträtt som även fått pryda häftets framsida, målat av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi.

– Tack så mycket Rinkeby. Tack för allt. Det här kommer jag placera centralt hemma hos mig, sa hon.

Keanna Carino från Enbackssko­lan höll under ceremonin en presentati­on om Alfred Nobels liv. När allt var över fick hon chansen att prata direkt med Olga Tokarczuk och ställa frågor över en fika, tillsamman­s med några andra elever.

– Hur kändes det egentligen att vinna Nobelprise­t? frågade hon.

Tokarczuk funderade ett tag.

– Jag vet inte, jag behöver fortfarand­e tid att bearbeta det. Det är bara några månader sedan jag fick reda på det, och sedan dess har det varit fullt upp. Jag behöver tid. I morgon åker jag hem och då kommer jag sätta mig ner och försöka anpassa mig till nyheten; att jag faktiskt är Nobelprist­agare. Det är fantastisk­t.

– Blev du överraskad? frågade en annan elev.

– Det var en total överraskni­ng, jag trodde jag var för ung. Pristagare är vanligtvis äldre, skrattade Tokarczuk.

Efter fikat var det en uppspelt Keanna Carino som reflektera­de

Jag är otroligt glad och stolt över eleverna.

över pratstunde­n.

– Jag var nervös, men hon var otroligt snäll och pratsam så det släppte fort och sedan pratade vi bara på. Jag tycker hon är så cool som verkligen står för allt hon säger att hon gör; som kvinnors rättighete­r och så. Det märks att hon är väldigt äkta.

En intensiv period har nu kommit till sitt slut.

– Vi har ju jobbat med det här väldigt mycket hela hösttermin­en. När det för någon vecka sedan meddelades om att Olga valt att inte komma var det som att luften gick ur oss, men sedan blev vi så glada och uppspelta när vi fick beskedet om att hon visst skulle komma. Sedan dess har jag varit på spänn hela tiden, sa Keanna Carino.

Stolt grundare

Gunilla Lundgren, som grundat Nobel i Rinkeby, var nöjd dagen.

– Jag är otroligt glad och stolt över eleverna. Det är skönt att de får känna att det här inte är något vi gör för att få medial uppmärksam­het, utan för att de verkligen ska få visa upp den enorma kompetens och kapacitet de besitter. Det lyckades de med i dag.

 ??  ??
 ?? NOBEL. ?? Efter ceremonin var det dags för fika – där enbart barn och ungdomar fick prata med litteratur­pristagare­n.
NOBEL. Efter ceremonin var det dags för fika – där enbart barn och ungdomar fick prata med litteratur­pristagare­n.
 ??  ?? BESÖK. Nobel i Rinkebys grundare Gunilla Lundgren, mitten, tillsamman­s med författarn­a Alexandra Pascalidou och Annelie Drewsen.
BESÖK. Nobel i Rinkebys grundare Gunilla Lundgren, mitten, tillsamman­s med författarn­a Alexandra Pascalidou och Annelie Drewsen.
 ??  ?? PRIS. Keanna Carino fick chansen att prata med litteratur­pristagare­n under fikat efteråt.
PRIS. Keanna Carino fick chansen att prata med litteratur­pristagare­n under fikat efteråt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden