Mitt i Tensta

Brädspelen som räddar julen

EXPERTERNA­S TIPS. För både nybörjare och proffsspel­are

- Matilda Lundberg

– Att sälja brädspel är ingenting man blir rik på. Vi gör det här för att vi vill göra hobbyn tillgängli­g för fler.

Orden kommer från Jens Thernström, kommunikat­ör på spelbutike­n Dragon’s Lair. För att lyckas med det har han och grundaren Johan Nilsson startat ett lånebiblio­tek i butiken på Sveavägen 118.

Mitt i rummet står en vagn med ett 100-tal spel. De har klisterlap­par som visar att de hör till just biblioteke­t. Några har anlänt till butiken lite kantstötta, vilket gör dem olämpliga att sälja, andra är bra nybörjarsp­el för den som vill testa sig fram eller inte har ekonomin att köpa en massa spel.

– Vi har två olika nivåer, för 300 kronor får du låna ett spel i taget under ett halvår. För 500 får du låna två spel åt gången under lika lång period. Du får byta spelen hur ofta eller sällan du vill.

Öppna spelkvälla­r Klockan är 17.00 och det börjar trilla in spelsugna gäster som slår sig ner vid ett bord i butiken. Varannan tisdag och varje lördag kör Dragon’s Lair gratis spelkvälla­r för alla som vill. Hit kommer de riktigt inbitna fantastern­a, men Jens berättar att han märker av ett ökat intresse för brädspel, även hos den bredare massan.

– Det nördiga har blivit mer accepterat, det är ingenting ovanligt att ha en hobby som vuxen, oavsett om det gäller virkning eller brädspel.

Det är dessutom skärmfritt och socialt, när man samlas kring ett bord är det enklare att börja prata med varandra om livet, inte bara själva spelet, säger Jens.

Delvis kan det handla om att man vill minska sin skärmtid, men han tror att flera samhällsst­römningar som bidrar till attitydför­ändringen.

– När jag träffar nya människor nuförtiden tycker jag att det är vanligare att de frågar ”vad sysslar du med” än den gamla frågan ”vad jobbar du med”, det öppnar upp för andra svar vilket är kul!

Johan vittnar också om en förändring.

– Jag har ägt spelbutik i 15 år. Det vanligaste är att människor tror att jag menar en ATG-butik när jag berättar det, eller att jag säljer TV-spel. Men nu börjar en brädspelsk­ultur växa fram, och fler upptäcker nöjet.

Det nördiga har blivit mer accepterat.

 ??  ?? SOCIALT. Jens Thernström och Johan Nilsson vill att fler ska upptäcka tjusningen med brädspel.
SOCIALT. Jens Thernström och Johan Nilsson vill att fler ska upptäcka tjusningen med brädspel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden