Mitt i Tensta

1177-sjuksköter­skan: ”Blir lugna när de förstår” Anders Arnerlöf

- Berättat för: Lisa Halldén Ålder: Ort: Dagar i karantän: HEMMA. Känslotill­stånd: Berättat för Maria Svensson

STENHAMRA

av folk ringer in och det är kö hela tiden. Det är ingen tvekan om att jag behövs och det känns skönt att kunna göra något.

Det är tydligt för oss som svarar att många fortfarand­e inte förstått hur man kan skydda sig själv och andra. Man kan tycka att det svämmar över med informatio­n, men allt tycks hittills ha varit riktad på samma sätt och då är det vissa grupper som helt missar den.

Den vanligaste frågan jag får är ”har jag corona?”. Många ringer vid minsta lilla symtom och för sådant de aldrig hade ringt till 1177 för tidigare. Ibland kan de bli frustrerad­e när jag inte kan svara på om det är coronaviru­set eller ett vanligt förkylning­svirus de drabbats av.

Men om jag tar mig tid att förklara så brukar de förstå att samma saker som tidigare fortfarand­e gäller: Är man sjuk ska man vara hemma, oavsett vilket virus man har. Det är först om symtomen blir allvarliga som man behöver söka vård. När de förstår det blir de flesta lugna.” 52 år. Färentuna.

• Kontoret stängde ner den 15 mars.

• Gott mod. Man drar sitt strå till stacken genom att hålla sig hemma.

Sedan hans kontor i Solna stängde har Anders Arnerlöf jobbat hemifrån.

TÄBY

föräldrar åker till jobbet. Sen äter jag frukost och lyssnar på musik, idag blev det Mr. Blue Sky med Electric Light Orchestra. Sen så förbereder jag mig och väntar på att lektionen ska börja.

Jag var krasslig efter sportlovet så jag har varit hemma mer än tre veckor nu så jag börjar komma in i det. Men eftersom man inte går ut så går dagarna in i varandra.

Lektionern­a är kortare nu då vi gör dem på distans. Men det är skönt att ha videosamta­l, man känner sig inte lika ensam då. Vi skämtar mycket för att få distans till allt.

Nu i morse fick vi reda på att vi inte kommer att ha våra slutprov, ”final exams”. De är en stor grund till våra slutbetyg och vanligtvis gör vi inget annat än dem i maj. Många klasskamra­ter hör av sig och är oroliga över betygen då jag är ordförande för elevkåren.

Efter skolan går jag in i röstsamtal på discord. Största delen av mina vänner är där. Jag tror det är lättare för vår generation, det blir inte en så stor övergång som för andra.”

Det är färre mejl. Jag märker att jag har mer tid i kalendern.

 ??  ?? HEMMA. Axel Lund från Åva gymnasium sitter hemma då gymnasiesk­olorna inte har öppet.
HEMMA. Axel Lund från Åva gymnasium sitter hemma då gymnasiesk­olorna inte har öppet.
 ??  ?? VÄRDE. Hélen Bjurberg är sjuksköter­ska på 1177 Vårdguiden: ”Bara att gå en promenad har fått nytt värde.”
VÄRDE. Hélen Bjurberg är sjuksköter­ska på 1177 Vårdguiden: ”Bara att gå en promenad har fått nytt värde.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden