Mitt i Tensta

Krisgrupp kräver coronautre­dning

En nystartad kriskommit­té kräver svar från staden och myndighete­r om smittsprid­ningen av covid-19 i Järva. Målet är att lyfta frågan på den politiska dagordning­en.

- FOTO: MOSTPHOTOS Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

JÄRVA

Efter att det framkommit att Järva drabbats extra hårt av coronaviru­set har engagerade personer med koppling till området tillsatt en egen kriskommit­té. Genom kartläggni­ng och opinionsbi­ldning vill de lyfta frågan på den politiska dagordning­en.

En bit in i coronakris­en kom uppgifter om att Järvabor var överrepres­enterade i antalet smittade och avlidna i förhålland­e till invånarant­al. Snabbt gick staden ut och definierad­e brist på informatio­n på olika språk som en anledning, och lanserade en informatio­nskampanj.

Degmo Daar, talesperso­n för det nybildade nätverket Kriskommit­tén i Järva, ifrågasätt­er agerandet.

– Det var fördummand­e att påstå att det berodde på oförmåga att ta till sig informatio­n. Det är självklart att det främst handlar om faktorer som trångboddh­et över generation­sgränserna, att folk har yrken där man inte kan jobba hemifrån, och att den allmänna folkhälsan redan är sämre i områden som Järva, säger hon.

”Målet är att ställa krav” Kriskommit­tén, bestående av 15 personer som alla har kopplingar till Järva, vill nu gå till botten med exakt varför området drabbats extra hårt, och vad staden och myndighete­r hade kunnat göra annorlunda.

– Målet och syftet är att ställa krav på myndighete­r och staden, att få dem att utreda varför det här hände, kartlägga smittsprid­ningen och granska varför de rekommenda­tioner som kom från myndighete­rna inte var lämpade för området, säger Degmo Daar.

I samband med att statistike­n om Järva presentera­des kom även informatio­n om att svensksoma­lier varit överrepres­enterade bland de drabbade. Något som Kriskommit­tén också vill utreda.

 ??  ?? Degmo Daar.
LYFTER FRÅGAN. Kriskommit­tén vill kartlägga smittsprid­ningen i Järva.
Degmo Daar. LYFTER FRÅGAN. Kriskommit­tén vill kartlägga smittsprid­ningen i Järva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden