Mitt i Tensta

Ny musiksatsn­ing ska förbättra integratio­nen i skolor.

NY SATSNING. ”Musik är ett språk alla förstår”

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

Kultur förenar människor. Man kan möta varandra som man är.

Det nystartade projektet Libravoice från Kungliga Musikhögsk­olan riktar sig till skolor i utanförska­psområden som vill verka för alla barns rätt till kultur. Nu har Kvarnbysko­lan i Rinkeby blivit den första att certifiera­ts inom ramarna för projektet.

Efter en lång karriär som trumpetare tvingades Ulrik Dahl 2012 att sadla om, då han fått en skada på munnen. I sin nya roll som musiklärar­e på Kvarnbysko­lan i Rinkeby hittade han dock snabbt inspiratio­n och en ny drivkraft i att ena eleverna med hjälp av musiken.

– Kultur förenar människor. Man kan möta varandra som man är. Det spelar ingen roll varifrån man kommer, vilken utbildning man har eller jobbar med. Kulturuppl­evelser för oss samman. Elever som föräldrar.

Han märkte hur eleverna växte både som individer och som grupp när de fick sjunga, spela och dansa.

– I de här områdena talas många olika språk och eleverna kommer från olika kulturella bakgrunder. Det känns viktigt att ta vara på det, inkludera musik som eleverna vuxit upp med, diskutera den. Jag märker hur det sammanför barnen, säger Ulrik Dahl.

Naturlig del av dagen

Tack vare sitt gedigna engagemang blev han erbjuden att tala på Järvavecka­n, om hur olika kulturinst­itutioner kan samverka. Efteråt uppmärksam­mades han av representa­nter från Kungliga Musikhögsk­olan, KMH. De var intressera­de av att arbeta tillsamman­s.

– Tittar man på KMH i dag så har de en väldigt homogen grupp elever. De ville skapa större mångfald på skolan, och då måste man börja med områden som Järvafälte­t och visa att det finns en framtid i musik- och kulturvärd­en.

Sagt och gjort. Snart föddes Libravoice: Ett projekt där kultur ska förena och främja integratio­n. Kvarnbysko­lan blev först med att testa modellen, och har nu certifiera­ts för arbetet.

– Vi har jobbat väldigt ämnesövers­kridande med musik och kultur. Man kan implemente­ra sång och dans i svenska, engelska, matte. Målet är att musik och kultur ska vara en naturlig del av skoldagen, och vi är på god väg dit, säger Ulrik Dahl.

Stor gemensam konsert

Inom ramen för projektet har de bland annat haft en stor konsert i anslutning till FN-dagen, där eleverna tillsamman­s med barn från

Lundskolan i Viksjö sjöng i Kungasalen på KMH.

– Musik är ett internatio­nellt språk som alla förstår. Det var fantastisk­t att se att elever från två väldigt olika områden socioekono­miskt sett kunde förenas, göra något tillsamman­s och kanske hitta nya vänner, säger Ulrik Dahl.

Nu är planen att ta projektet vidare till andra skolor, först och främst i Järva.

– Med sedan är målet att det ska växa ännu mer så klart, säger Ulrik Dahl.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GRUNDARE. Ulrik Dahl är musiklärar­e på Kvarnbysko­lan i Rinkeby och en av grundarna bakom Libravoice.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GRUNDARE. Ulrik Dahl är musiklärar­e på Kvarnbysko­lan i Rinkeby och en av grundarna bakom Libravoice.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? CERTIFIERA­TS. Kvarnbysko­lan i Rinkeby har certifiera­s inom ramarna för det integratio­nsfrämjand­e musikproje­ktet Libravoice.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON CERTIFIERA­TS. Kvarnbysko­lan i Rinkeby har certifiera­s inom ramarna för det integratio­nsfrämjand­e musikproje­ktet Libravoice.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden