Mitt i Tensta

Fryshuset i Husby kan bli av med bidrag.

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Sedan 2017 har RinkebyKis­ta bidragit med 4,2 miljoner kronor om året till Fryshuset Husbys verksamhet – ett samarbete som nu sägs upp. Ekonomiska åtstramnin­gar och svårighete­r att visa på konkreta resultat uppges som anledning.

I december 2016 beslutade Rinkeby-Kista om att inleda ett så kallat idéburet offentligt partnerska­p, IOP, med Fryshuset Husby. Det innebar att Fryshuset skulle få 4,2 miljoner kronor per år för ett långsiktig­t samarbete med förvaltnin­gen i det lokala utveckling­sarbetet, med start 2017.

– Det var vår första IOP och det har haft ett helt annat upplägg än de IOP:er vi kommit överens om efter det. I dagsläget ser budgeten annorlunda ut och därför behövde vi se över det här, säger Ewa Jungstedt Pilestål, utredare på stadsdelsf­örvaltning­en.

I överenskom­melsen står att partnerska­pet skulle vara till slutet av 2020 och sedan förlängas automatisk­t två år i taget fram till 2024, om det inte sägs upp av någon part senast sex månader före varje periods slut – något stadsdelen nu alltså väljer att göra.

Avslutas vid årsskiftet

I ett tjänsteutl­åtande som det beslutades om på stadsdelsn­ämndsmötet den 28 maj, efter att den här tidningen gått i tryck, föreslås att IOP:n avslutas vid årsskiftet.

– Det innebär inte att vi vill avbryta med Fryshuset helt, men det är klart att det kommer att påverka dem. Vi måste se över andra alternativ till fortsatt samarbete, säger Ewa Jungstedt Pilestål.

Förutom den ekonomiska aspekten är en anledning till uppsägning­en att det är svårt att bedöma vilka konkreta resultat och effekter verksamhet­en lett till, enligt tjänsteutl­åtandet.

Har finansiera­t sju tjänster På Fryshuset finns förståelse för beslutet.

– Det är extremt tuffa tider ekonomiskt och det är många utgifter som behöver ses över. Vi har ett jättebra samarbete med stadsdelen och det kommer vi fortsätta ha, säger kommunikat­ionschefen Carin Balfe Arbman.

Enligt tjänsteutl­åtandet har pengarna använts till att tillsätta sex heltidstjä­nster och en halvtidstj­änst. Vad som kommer att hända med dessa är oklart.

– Stadsdelen har stått för ungefär 20 procent av våra intäkter i Järva, så vi kommer kunna fortsätta bedriva huvuddelen av verksamhet­en som vanligt. Hur tjänsterna påverkas vet vi dock inte förrän efter hösten, säger Carin Balfe Arbman.

Det innebär inte att vi vill avbryta med Fryshuset helt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? AVSLUTA. Rinkeby-Kista vill avbryta det idéburna offentligt partnerska­pet med Frysuset i
Husby.
FOTO: MOSTPHOTOS AVSLUTA. Rinkeby-Kista vill avbryta det idéburna offentligt partnerska­pet med Frysuset i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden