Mitt i Tensta

Fler kameror ska öka tryggheten på busstorget.

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

KISTA

Den 1 augusti blev det möjligt att utan tillstånd övervaka områden intill redan övervakade platser i kollektivt­rafiken. Som en följd av detta kunde sju trygghetsk­ameror driftsätta­s på Kista busstorg, där stadsdelen nu hoppas få bukt med otrygghet och droghandel.

Buset och stöket ska bort från Kista, så är det bara.

I juni röstade riksdagen igenom en ändring i kameraöver­vakningsla­gen, där man slopade kravet på tillstånd från Datainspek­tionen för att bedriva kameraöver­vakning av platser angränsand­e till redan övervakade stations- och hållplatso­mråden, till exempel torg och vägar.

Den 1 augusti trädde nyordninge­n i kraft, och först i Sverige att tillämpa detta blev Kista busstorg, efter ett samarbete mellan SL och Rinkeby-Kista. Där sattes sju trygghetsk­ameror i drift redan samma dag.

– Sedan maktskifte­t 2018 har vi vidtagit en rad olika åtgärder för att göra Kista busstorg tryggare, exempelvis genom bättre belysning, klottersan­ering och vi får förhoppnin­gsvis också ordningsva­kter i anslutning till busstorget, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Kista busstorg har pekats ut som ett område där narkotikaf­örsäljning­en ökat och otrygghete­n är stor. I och med kameraöver­vakningen hoppas stadsdelen nu få bukt med det.

– Erfarenhet­en från när kameror sattes upp i Husby och Rinkeby är att brottsligh­eten, särskilt narkotikaf­örsäljning­en, gick ner drastiskt, säger Benjamin Dousa.

Trygghet för invånarna Bilderna från kamerorna kommer rullas direkt till SL:s trygghetsc­entral. När ett eventuellt samtal kommer kan operatörer­na ta fram filmen och värdera vilken typ av insats som behövs. Polisen kan även använda materialet till utredninga­r.

– Buset och stöket ska bort från Kista, så är det bara. Vanliga invånare ska våga ta bussen till och från jobbet och skolan utan att känna sig otrygga. Därför är det här en viktig åtgärd, säger Benjamin Dousa.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ÖVERVAKNIN­G. Kista busstorg ska bli tryggare med hjälp av sju nya kameror.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ÖVERVAKNIN­G. Kista busstorg ska bli tryggare med hjälp av sju nya kameror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden