Mitt i Tensta

”Discgolfve­rksamheten har ett stort värde för boende.”

- Andreas Lindberg

Discgolfba­nan på Järvafälte­t har över 30 000 årliga besökare, som utgörs av ungdomar, familjer, skolklasse­r, motionärer och tävlingssp­elare. Banan har till och med blivit utnämnd till världens främsta. Den är värd för både svenska och internatio­nella tävlingar, bland annat Masters-arrangeman­g med hundratals deltagare från hela världen. Underteckn­ad har själv spelat många gånger på banan och besökt flera av banans tävlingar som åskådare.

Men nu har Stockholms stad bestämt att det ska anläggas en kistbegrav­ningsplats vid Järvafälte­t, och att platsen ska vara där discgolfba­nan ligger. Stadsbyggn­adsnämnden hade flera ledamöter som invände just att platsen påverkar annan verksamhet och föreslog andra lägen som den nedlagda motocrossb­ana en bit bort. Beslutet avfärdade andra platser knapphändi­gt med exempelvis ”dålig tillgängli­ghet”, ”närheten till ett Natura 2000-område”, eller ”dåliga markföruts­ättningar” och ingen analys av vad som hade kunnat göras åt de upplevda utmaningar­na presentera­s.

Detta ger intryck av djup okunskap om discgolfve­rksamheten­s omfattning och medborgarv­ärden. Det förekommer i projektets officiella dokument resonemang om att erbjuda annan plats för discgolfba­nan. Även det ger intryck av oförståels­e, då det ligger 25 års arbete bakom skapandet av en sådan här bana, och det därför vore mycket enklare att istället lägga kistbegrav­ningsplats­en på annan plats.

Nu när omfattning­en på discgolfve­rksamheten är känd för beslutsfat­tarna behöver man stanna upp och lära av ny informatio­n. Discgolfve­rksamheten har för stort värde för boende i regionen för att förstöras på det här onödiga sättet. Vad som nu behövs, är att göra den närmare undersökni­ng av alternativ­a platser som aldrig gjordes.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? VILL BEVARA. Skribenten tycker att begravning­splatsen ska byggas på en annan plats så att discgolfba­nan kan få vara kvar.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING VILL BEVARA. Skribenten tycker att begravning­splatsen ska byggas på en annan plats så att discgolfba­nan kan få vara kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden