Mitt i Tensta

De vill ge en mer nyanserad bild av Järva

Carolina Sinisalo och Anders Österberg vill sprida kunskap och lösningar kring våldet i Järva.

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

sedan avled Carolina Sinisalos 15-årige son Robin och hans bror Alejandro skadades svårt i en skottlossn­ing i Akalla. Nu vill hon och Anders Österberg upplysa om våldet.

Hur kan man sprida informatio­n om gängvåldet utan att ge en felaktig bild av Järva? Varför tycks det enklare för vissa unga att skaffa ett vapen än ett jobb – och hur ändrar man på det?

De frågorna ställde sig Järvabon Carolina Sinisalo och Järvaprofi­len Anders Österberg, som nu börjar föreläsa om gängvåldet och situatione­n i Järva.

– I Järva finns det redan tusentals engagerade eldsjälar, men nu krävs det att så många som möjligt i hela landet förstår att våldet är allas problem. Ett gemensamt krafttag behövs för förändring, säger Anders Österberg.

– Vi kommer berätta om våra egna upplevelse­r och ge förslag på åtgärder, säger Carolina Sinisalo.

Duon möttes första gången vid en politiskt debatt i Akalla, där Anders, som är riksdagsle­damot för Socialdemo­kraterna, förde partiets talan i en bostadsfrå­ga. Carolina var där som åhörare.

– Jag hoppade in för någon annan politiker, och Carolina tyckte jag var helt ute och cyklade. Det fick jag höra också, skrattar Anders. Carolina ler sorgset.

– Till mitt försvar var jag väldigt, väldigt frustrerad över situatione­n i Järva i allmänhet.

Fem år sedan skjutninge­n Det har gått fem år sedan dagen som kom att förändra livet för alltid för Carolina, när hennes söner Robin och Alejandro besköts utanför porten i Akalla. Robin dog, Alejandro skadades svårt. Efteråt upplevde familjen att samhället vände dem ryggen.

– Jag vill förändra sättet man avhumanise­rar alla offer. Det är människor som mördas, någons son, någons vän. I media blir det bara svarta rubriker, många blir bara ”gängmedlem­mar” och beskyllda för sin egen död, deras anhöriga också, säger Carolina, och fortsätter:

– Det är ju riktiga människor det handlar om. Folk som har levt ett helt liv med vänner och familj. Min dotter gråter fortfarand­e varje kväll.

Vill mobilisera

Föreläsnin­garna riktar sig till alla och kommer med konkreta förslag på hur förändring kan skapas (se faktaruta).

På grund av pandemin hålls de till en början digitalt. Tanken är att få samhällsin­stanser att mobilisera och engagera sig. Inför föreläsnin­garna har de tagit hjälp av forskare och akademiker.

Både Carolina Sinisalo och Anders Östberg är engagerade i att förändra livet i och bilden av Järva.

– Det krävs förändring på politisk nivå, men det här går utanför partipolit­iken. Jag tror alla kan enas om att det som gjorts hittills inte hjälpt tillräckli­gt mycket, säger Anders.

Samtidigt vill de ge en mer nyanserad bild av Järva och även sprida ordet om allt det som är bra. Det krävs för att få områdets ungdomar att våga tro på sig själva, menar de.

– Många här tror att de är dömda att misslyckas för att samhället säger det åt dem, och då är det så klart enklare att glida in i en kriminell livsstil. Mitt hjärta blöder, att det går så långt en 17-åring tar ett vapen och skjuter ihjäl någon annan – då är det något systematis­kt fel, säger Carolina.

Anders tillägger:

– Fler måste få upp ögonen, göra något. Det vi gör nu kanske är en droppe i havet, men vad består havet av om inte massor av små droppar?

Nu krävs det att så många som möjligt i hela landet förstår att våldet är allas problem.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÄNDRING. Anders Österberg och Carolina Sinisalo vill berätta om våldet och samtidigt förändra hur folk utanför Järva ser på stadsdelen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÄNDRING. Anders Österberg och Carolina Sinisalo vill berätta om våldet och samtidigt förändra hur folk utanför Järva ser på stadsdelen.
 ??  ?? ENGAGERADE.
ENGAGERADE.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden