Mitt i Tensta

Ansöker om vakter till Hjulsta

- HJULSTA Emma Löf Hagström

I år utökar Stockholms stad sin satsning på mobila ordningsva­kter på olika platser runt om i staden. Häromvecka­n skickades en ansökan in för delar av Hjulsta.

I november rapportera­de Mitt i om att staden valt att ansöka om att göra delar av Akalla och Kista till så kallade LOV 3-områden; platser där ordningsva­kter har tillåtelse att patrullera.

Nu meddelar Trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD) att de även skickat in en ansökan för ett större område i Hjulsta.

Området sträcker sig från Hjulsta tunnelbane­station och österut till Tensta tunnelbane­station, och omfattar bland annat Hjulsta torg, Hjulsta grundskola, Hyllingesk­olan, Tensta gymnasium och Tensta sim- och idrottshal­l.

– Platserna har återkomman­de problem med ordningsst­örningar och skadegörel­se. En stor del av de anmälda brotten i området är av mängdbrott­skaraktär, vilket är enklare brott som inte alltid kan prioritera­s av polis. Efter att Spånga och Tensta fått ordningsva­kter har vi dessutom märkt att en del av problemati­ken förflyttat sig till Hjulsta, säger Erik Slottner.

Ordningsst­örningar

Enligt statistik från SL hade Hjulsta tunnelbane­station 265 rapportera­de ordningsst­örningar mellan januari och november i fjol.

– Det är mycket för att vara en slutstatio­n och indikerar att ordningsva­kter behövs även utanför själva stationen. De som bor i Hjulsta ska kunna känna sig trygga och inte behöva skrämmas av gäng som står och hänger eller folk som sysslar med kriminella aktivitete­r, säger Erik Slottner.

Staden hoppas att polisen godkänner ansökan innan sommaren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLER VAKTER. Staden ansöker om ordningsva­kter i Hjulsta.
FOTO: MOSTPHOTOS FLER VAKTER. Staden ansöker om ordningsva­kter i Hjulsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden