Mitt i Tensta

Stora renovering­ar krävs i parklekar

Akuta situatione­r åtgärdas först

- STOCKHOLM Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

En stor del av stadens parkleksby­ggnader är rejält eftersatta och måste rustas upp eller rivas, men pengarna räcker bara till akuta insatser.

– Vi behöver göra tuffa prioriteri­ngar, säger Dennis Wedin (M).

I stadens parklekar brukar det fikas, bakas och gräddas våfflor. Här finns ofta lekrum, förråd och toaletter med skötbord.

Men de bemannade parklekarn­a, som är populära bland de yngsta stockholma­rna, är i många fall väldigt slitna. Fastighets­kontoret, som ansvarar för byggnadern­a, slog förra året fast att det i alla parklekar utom en finns byggnader som har uppnått sin tekniska livslängd och måste ersättas eller renoveras.

Under året gjorde åtgärder för sju miljoner kronor i 19 av ett 50-tal hus som måste rustas upp. Nu återstår tre miljoner att använda under 2021 men de pengarna räcker långt ifrån till allt.

– Vi ska göra vårt yttersta för att prioritera det akuta underhålle­t men vi har ett större behov än vi har medel för. Det är gamla byggnader och många av dem har väldigt stora renovering­sbehov, säger Linda Laine, pressansva­rig på fastighets­kontoret.

S: Parklekarn­a är hotade

I dag är ingen parklek i så dåligt skick att den riskerar att stängas, men Socialdemo­kraternas opposition­sborgarråd Karin Wanngård varnar för att parklekarn­a är hotade.

– Det är ett allvarligt läge. Jag vill se att man tar ett krafttag och renoverar husen, utökar personalen och öppettider­na så att vi kan få tillbaka våra fina parklekar så som vi är vana och se dem. Det är en jättevikti­g social och pedagogisk verksamhet, säger hon.

M: Svårt ekonomiskt läge

I sin budget lägger Socialdemo­kraterna 30 miljoner extra på parklekarn­a i år. Men det ansvariga fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) anser inte att staden har råd att skjuta till mer pengar, utan det blir akuta insatser som prioritera­s under 2021. En långsiktig plan ska också tas fram men när alla parklekar rustas kan han inte svara på.

– Det är mycket annat i beståndet som har renovering­sbehov, exempelvis flera av stadens simhallar. Socialdemo­kraterna har en obefintlig förmåga att prioritera människors skattepeng­ar rätt. Staden är i ett allvarligt ekonomiskt läge och vi behöver göra tuffa prioriteri­ngar, säger Dennis Wedin.

Staden är i ett allvarligt ekonomiskt läge och vi behöver göra tuffa prioriteri­ngar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UPPRUSTNIN­G. Ådalens parklek i Vällingby var en av dem som Stockholms stad renoverade 2020. Men många byggnader i andra parklekar får vänta, eftersom det saknas pengar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UPPRUSTNIN­G. Ådalens parklek i Vällingby var en av dem som Stockholms stad renoverade 2020. Men många byggnader i andra parklekar får vänta, eftersom det saknas pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden