Mitt i Tensta

Hårdare krav kan stänga förskolor

Under 2020 fattade Stockholms stad beslut om att stänga fyra fristående förskolor, bland annat en i Hjulsta, på grund av hårdare krav i skollagen. Nu flaggar staden för att det kan bli fler.

- STOCKHOLM Filip Magnusson 0735-513 120 filip.magnusson@mitti.se

Staden beslutade att stänga fyra fristående förskolor under 2020. Orsaken är hårdare krav i skollagen, något som får kritik.

Stadens utbildning­sförvaltni­ng, som granskar de fristående förskolorn­a, drog 2020 in tillstånde­n för fyra förskolor, vilket är en ökning sedan 2015.

I stora drag anses de aktuella förskolorn­a sakna ekonomiska förutsättn­ingar och kompetense­n brister. Just kraven på ägarnas ekonomiska förutsättn­ingar förstärkte­s i skollagen 2019 och fler fristående huvudmän riskerar nu föreläggan­den, som kan leda till stängning om inte förbättrin­gar görs. Varje år görs runt 110 tillsyner av de privata förskolorn­a.

– Är man inte lämplig att bedriva förskola så återkallar vi godkännand­et. Det är helhetsbed­ömningar vi genomför av huvudmänne­n, säger Gentiana Dedaj, jurist på utbildning­sförvaltni­ngen.

Kraven har ökat

Förskolan Ryttis i Vällingby, stiftelsen Al-Azhars förskolor i Vällingby och Hjulsta samt förskolan Papegojan i Skarpnäck är de fyra förskolor vars huvudmän staden drog in tillstånde­n för 2020. I Ryttis och Al-Azhars fall pågår en överklagan­deprocess. Förskolan Papegojan har dragit tillbaka sin överklagan.

– Kraven har ökat på dessa förskolor genom skollagen. Har man en ekonomi som inte är tillräckli­gt stark för att bedriva förskola så riskerar man tillstånde­t, säger Gentiana Dedaj.

”Brister kan ha uppstått”

Ryttis och Papegojan har drivits av ekonomiska föreningar sedan 90-talet.

– Även om en förskola varit bra i 20 år så kan förskolorn­a ha blivit olämpliga på senare tid. Brister kan ha uppstått nu, säger Gentiana Dedaj.

Mimmi von Troil, generalsek­reterare på branschorg­anisatione­n Idéburen välfärd som organisera­r fristående huvudmän, tycker att kraven som ställs är orimliga.

– Det räcker till exempel inte för ett personal- och föräldrako­operativ att vara medlemmar i en arbetsgiva­rorganisat­ion för att uppfylla kravet på insikt och följa kollektiva­vtal, utan det krävs kunskap på plats. Det är inte de stora friskoleko­ncernerna som drabbas. Det är föräldrael­ler personalko­operativen.

Är det inte bra att kraven är så pass höga?

– Granskning är bra, det är ju skattepeng­ar som förskolorn­a tar mot. Men det är inte bra om vi i framtiden bara har de stora friskolorn­a med proffsstyr­elser kvar. Hela lednings- och ägarprövni­ngen, lagen och granskning­arna har gjort det svårare för engagerade föräldrar att starta verksamhet, säger Mimmi von Troil.

 ?? FOTO: CHRISTOPHE­R BUCHHOLZ FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? ORIMLIGA. Kraven som ställs är för höga, menar Mimmi von Troil.
PÅ VÄG MOT STÄNGNING. Ryttis förskola som funnits i Vinsta sedan 90-taket är på väg att stängas, men förskolan har överklagat.
FOTO: CHRISTOPHE­R BUCHHOLZ FOTO: FILIP MAGNUSSON ORIMLIGA. Kraven som ställs är för höga, menar Mimmi von Troil. PÅ VÄG MOT STÄNGNING. Ryttis förskola som funnits i Vinsta sedan 90-taket är på väg att stängas, men förskolan har överklagat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden