Mitt i Tensta

”Lösningen på striden om skolpengen är rätt simpel”

- Fehmi Demirtas, Vänsterpar­tiet Tensta Rinkeby Spånga

Jag är så less på de meningslös­a diskussion­erna kring skolsystem­et som finns idag. Jag tvinnades in på ett par artiklar som berörde skolpengen. Där grannkommu­ner till Stockholms stad, som har den högsta skolpengen, tycker att de får för lite pengar för elever som väljer att gå i skola i deras kommuner. Det här trots att kommunerna tagit beslut om att ha en lägre skolpeng än den i Stockholms stad.

Staden har alltså, sen i höstas, klubbat igenom att betala den skolpeng som respektive kommun har fastställt. Rimligt, eftersom politikern­a valt att satsa mer på skolan än övriga kommuner.

Jag tolkar det som att överskotte­t, som tidigare betalats, inte har gått till det utsatta ändamål, det vill säga eleverna och skolan. Grannkommu­nerna vill, i det här fallet, suga ut kommunala skattepeng­ar som ska tillhöra Stockholms stad.

Grannkommu­nerna har nu valt att lämna in en stämningsa­nsökan till tingsrätte­n. Domstolen ska fatta det definitiva beslut i vem som har rätt i frågan. Nu ska följaktlig­en skattepeng­ar gå åt till att avgöra det.

Våra, folkets, stadens, statens skattepeng­ar, går allt för ofta till spillo. In i någons ficka eller på onödiga projekt, på satsningar som slopas halvvägs eller på dyra investerin­gar som skenar iväg ekonomiskt.

Lösningen på den här kontinuerl­iga skolstride­n är ganska simpel. Staten tar det övergripan­de ansvaret för skolan. Samma grundskolp­eng till alla, förbjud vinsterna i den privata sektorn och gör skolan jämlik helt enkelt.

Det vi i slutändan diskuterar är våra barn, vårt samhälle och landets framtid. Den ska inte föras ur en marknadsek­onomisk aspekt där individen blir en säljproduk­t i samhället.

Lika skola för alla ska inte vara olika.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKOLPENG. Fehmi Demirtas anser att det bör var samma skolpeng till alla. Genrebild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKOLPENG. Fehmi Demirtas anser att det bör var samma skolpeng till alla. Genrebild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden