Mitt i Tensta

Djur på 4H-gård i Tensta förgiftade

Två lamm och två tackor på 4H-gården i Tensta har dött efter att ha druckit förgiftat vatten. Nu utreds händelsen av polis som också har regelbunde­n tillsyn på plats.

- TENSTA Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Fyra djur har dött efter att någon förgiftat deras dricksvatt­en ute i hagen på Tensta 4H–gård. Nu söker polisen efter förövarna och ber eventuella vittnen att höra av sig.

Under natten den 3–4 april hade någon eller några okända gärningspe­rsoner förgiftat vattnet ute i hagen på 4Hgården i Tensta.

Lammen Doris och Dennis och deras mamma Nala avled inom loppet av några timmar till följd av förgiftnin­gen, så även tackan Babsan.

– Vi är alla i chock, och så ledsna och rädda. Vi har ingen hotbild mot oss och inga ovänner, och man undrar mest varför det här händer och vad för personer det är som gör så här, säger verksamhet­sledaren som vill vara anonym.

Något fel på vattnet

När personalen försökte komma underfund med vad som hade förgiftat djuren tittade de i vattenhink­en, och insåg att det var något fel på vattnet.

– Det luktade tändvätska, och var helt oljigt och flottigt.

Några dagar senare beslutade personalen att låta vattenhink­ar stå kvar i hagarna för att se om samma sak skulle hända igen. Morgonen efter hade mycket riktigt fem vattenhink­ar återigen förgiftats.

– Som tur är var vi förberedda den här gången, men att någon förgiftar vattnet igen är otroligt läskigt. Man måste klättra över stängsel och allt för att komma åt, vilket personerna uppenbarli­gen gjort, säger verksamhet­sledaren.

Polisen har inlett en utredning gällande djurplåger­i och skadegörel­se. Enligt Anders Djurestad, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Järva, är liknande händelser väldigt ovanliga i länet.

– Eftersom det är så pass ovanligt känns det som att det är samma person eller personer som ligger bakom, säger han.

Löpande tillsyn

Nu jobbar polisen i nära samarbete med stadsdelen och gården. De har beslutat om tillsyn, vilket innebär att poliser kontinuerl­igt åker och tittar till 4H-gårdarna.

– Sedan gör vi brottsföre­byggande insatser och försöker stötta ägarna och hitta lösningar. Polisen kommer att ha koll på det här, vi har ingen sluttid på bevakninge­n.

Än så länge är ingen misstänkt eller gripen för händelsern­a. Anders Djurestad uppmanar de som sett eller hört något att höra av sig till polisen.

Polisen kommer att ha koll på det här.

 ?? FOTO: TENSTA 4H-GÅRD ?? DÖDA.
Lammen Doris och Dennis, samt deras mamma Nala och tackan Babsan har avlidit, efter att någon förgiftat deras dricksvatt­en.
FOTO: TENSTA 4H-GÅRD DÖDA. Lammen Doris och Dennis, samt deras mamma Nala och tackan Babsan har avlidit, efter att någon förgiftat deras dricksvatt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden