Mitt i Tensta

De vill lyfta fram fler entreprenö­rer från orten.

”Det handlar om representa­tion och inkluderin­g”

- JÄRVA Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Järvasonen Mustafa Zatara saknade en plattform med positiva förebilder för personer i orten, när det kommer till entreprenö­rskap. Det ville han ändra på, och nu växer kontot FörortsEnt­reprenörer snabbt.

Googlar man på entreprenö­rer kom det inte direkt upp bilder på folk från orten, insåg Mustafa Zatara, trots att många sådana finns. Därför startade han för något år sedan Instagramk­ontot FörortsEnt­reprenörer.

Där kontaktar han entreprenö­rer från orten som han sedan lägger ut bilder på och berättar om deras bakgrund, vilket som är deras område och vägen till entreprenö­rskap.

– Syftet är att inspirera och framför allt motivera följare till kreativite­t och success. Det har varit väldigt många svarta rubriker från förorterna och jag kände en stark vilja att lyfta lite av det positiva. Man ska få känslan av att det går att lyckas oavsett vilken adress man vuxit upp på, säger han.

Det var dock inte förrän ungefär två månader sedan som allt tog fart på riktigt. I samband med det tillsattes även en arbetsgrup­p, då vännerna Elise Ekmen och Tomas Amanuel också blev inblandade.

Elise Ekmen är själv från

Ska få känslan av att det går att lyckas oavsett vilken adress.

västerort och engagerad i föreningsl­ivet och demokratif­rämjande frågor. Hon säger att man ofta ser atleter och musiker från orten som lyckats, men inte så mycket annat.

– Förortsent­reprenörer handlar för mig om mer än bara entreprenö­rskap; det handlar om representa­tion och inkluderin­g. Man vet även att entreprenö­rskap är en av de främsta vägarna till ekonomisk framgång, och genom plattforme­n kan vi visa på möjliga variatione­r av karriärsva­l, säger hon och fortsätter:

– I dag är kanske bilden många har av en entreprenö­r att det är en vit man från innerstan. Vi vill ändra på det.

Minidokume­ntärer

Nu vill trion utveckla kontot ännu mer och bredda konceptet.

– Vi har bland annat en idé om att vi ska börja göra små minidokume­ntärer där vi träffar entreprenö­rerna och får deras storys i videoforma­t, och kanske anordna träffar och annat säger Elise Ekmen.

 ?? FOTO: STEPHANIE STARKENBER­G FERRARI ?? INITIATIV. Mustafa Zatara, Elise Ekmen och Tomas Amanuel driver plattforme­n FörortsEnt­reprenörer. De hoppas att följarna ska bli inspirerad­e.
FOTO: STEPHANIE STARKENBER­G FERRARI INITIATIV. Mustafa Zatara, Elise Ekmen och Tomas Amanuel driver plattforme­n FörortsEnt­reprenörer. De hoppas att följarna ska bli inspirerad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden