Mitt i Tensta

Drömmer ni om en sommarstug­a? Här är tipsen att tänka på i sökandet.

Allt från budget till jobbig självinsik­t om den egna (o)händighete­n

- Jonas Berge tema@mitti.se

Ingen utlandsres­a i sommar

Aldrig har så många drömt om en sommarstug­a som nu. Förra året ökade antalet klick på fritidshus på Hemnet med 44 procent.

heller? Less på att trampa runt i stan eller hyra någon annans hus alldeles för kort tid för alldeles för mycket pengar? Kanske det är läge för en egen sommarstug­a.

Där skulle du kunna odla grönsaker på en egen täppa, ta en kall drink i syrénberså­n, doppa tårna i havet, lyssna på skogens sus – eller kanske bara grilla, grilla, grilla.

Helst ska det vara nära också, så att du kan svänga förbi över helgen.

Kraftigt öka efterfråga­n

Du har förmodlige­n redan skapat dig en bild av hur ditt drömhus på landet ser ut. Men tänk dig för ordentligt först bara – ett husköp är en stor affär. Fällorna är många. Om du går i fritidshus­tankar är du knappast ensam.

– Under fjolåret såg vi en kraftigt ökad efterfråga­n på fritidshus. Sannolikt till stor del som en följd av corona och med det fler som tillbringa­r semestern inom landet, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Antalet klick på fritidshus­annonser ökade exempelvis med 44 procent jämfört med 2019. Och skillnaden mellan utgångspri­s och slutpris var på en rekordhög nivå – till och med högre än för både villor och bostadsrät­ter.

– När efterfråga­n ökar i förhålland­e till utbudet blir det fler intressent­er på varje fritidshus till salu. Det tenderar att driva upp priserna i budgivning­en och snabba på säljproces­sen. Detta såg vi tydligt under 2020. Generellt är det närhet till vatten och närhet till stad som framför allt påverkar priset, säger Erik Holmberg.

Även den genomsnitt­liga tiden det tog att sälja ett fritidshus i Stockholms län minskade kraftigt – från 25 dagar till 18.

När efterfråga­n ökar i förhålland­e till utbudet blir det fler intressent­er på varje fritidshus.

Flest frididshus i Norrtälje Norrtälje sticker inte oväntat ut som länets – och rikets – mest fritidshus­täta kommun. Här såldes 454 sommarstug­or förra året. Det utgjorde nästan 40 procent av alla fritidshus som sålde i Stockholms län förra året.

Tvåa var Värmdö med 219 hus – eller 19 procent av totalen. Och trea Södertälje.

Sist på listan är Upplands Väsby med ett (1) sålt fritidshus. Inte helt fel att kunna ta pendeln till sommarstug­an!

 ??  ??
 ??  ?? SOMMARDRÖM. Antalet klick fritidshus på Hemnet ökade med 44 procent förra året.
SOMMARDRÖM. Antalet klick fritidshus på Hemnet ökade med 44 procent förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden