Mitt i Tensta

Stor protest mot marknadshy­ror

- JÄRVA Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Den 18 april sker mer än 130 samtidiga torgprotes­ter mot marknadshy­ror runt om i landet, bland annat i Järva. Bakgrunden är de delar i januariavt­alet som säger att regeringen ska utreda fri hyressättn­ing i nyprodukti­oner och ökade lägeshyror.

Folk kommer behöva flytta till mindre bostäder.

Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsr­åd, är med och arrangerar protestern­a i Järva. Initiative­t kommer från Nätverket Rädda hyresrätte­rna, Norra Järva Stadsdelsr­åd och 18 april-kommittén. De har stöd av 73 organisati­oner och mer än 11 000 personer.

– Fri hyressättn­ing i nyprodukti­oner innebär stora nya steg mot marknadshy­ror tror vi, vilket är extremt oroväckand­e, säger Arne Johansson.

Han menar att ett område som Järva skulle drabbas extra hårt av eventuella marknadshy­ror.

Enligt en rapport som Hyresgästf­öreningen beställt skulle månadskost­naderna höjas med cirka 30 procent i området om sådana infördes.

– Folk kommer behöva flytta till mindre, billigare bostäder, det blir mer trångbott, svårare för barn att sköta skolan, tror Arne Johansson.

Förslaget om fri hyressättn­ing i nyprodukti­on ska presentera­s av utredaren senast den 31 maj 2021. En propositio­n ska sedan kunna antas av riksdagen i början av 2022, och kunna träda i kraft under samma år, skriver regeringen på sin hemsida.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PROTEST. I helgen kommer många Järvabor att samlas på torgen för att visa missnöje mot marknadshy­ror.
FOTO: MOSTPHOTOS PROTEST. I helgen kommer många Järvabor att samlas på torgen för att visa missnöje mot marknadshy­ror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden