Mitt i Tensta

Nya miljoner för att stötta studenter

- STOCKHOLM Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@mitti.se

För att alla elever ska få den utbildning som de har rätt till, trots pandemin, har regeringen förstärkt det statliga stödet till kommunerna med en miljard kronor i år.

Totalt går 83,7 miljoner av statsbidra­get till Stockholm där gymnasiesk­olorna får den största pengen per elev. Både fristående och kommunala gymnasier får 880 kronor extra per elev. Grundskole- och förskoleel­ever får 335 kronor.

”Dragit tyngsta lasset”

– Pengarna ska riktas till dem som framför allt behöver stöd och det är gymnasieel­everna. De har dragit det tyngsta lasset med distansund­ervisning, mer eller mindre, i ett års tid, säger skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Formellt tas ett fullmäktig­ebeslut om hur skolmiljon­erna ska fördelas först i maj, men redan nu vill skolborgar­rådet att rektorerna börja använda pengarna efter eget huvud. Det är bråttom att växla upp stödet inte minst till de ungdomar som snart tar studenten, anser hon.

Extra chans att höja betyg En extra chans att läsa upp betyg eller att göra om ett prov, en förstärkt elevhälsa och en mer tillgängli­g studieoch yrkesvägle­dning är några faktorer som Isabel Smedberg-Palmqvist tror kan göra skillnad.

– Många gymnasieun­gdomar upplever att det har varit ett tufft år och det är många elever som inte mår så bra nu och som känner en oro för sin framtid. Där behöver skolorna göra allt de kan för att stötta, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Isabel SmedbergPa­lmqvist (L).
DISTANS. I augusti fick elever på Sankt Eriks gymnasium komma tillbaka till skolan men stora delar av året har gymnasieel­everna läst på distans.
Drygt 83 statliga miljoner ska hjälpa Stockholms elever att klara skolan trots pandemin. Framför allt är det gymnasieel­ever som snart tar studenten som måste få extra stöd, enligt skolborgar­rådet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Isabel SmedbergPa­lmqvist (L). DISTANS. I augusti fick elever på Sankt Eriks gymnasium komma tillbaka till skolan men stora delar av året har gymnasieel­everna läst på distans. Drygt 83 statliga miljoner ska hjälpa Stockholms elever att klara skolan trots pandemin. Framför allt är det gymnasieel­ever som snart tar studenten som måste få extra stöd, enligt skolborgar­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden